Церква Святої Тройці (Городниця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Святої Тройці (Городниця)

Тип парафіяльна церква
Країна  Україна
Розташування Городниця
Конфесія ПЦУ

CMNS: Церква Святої Тройці у Вікісховищі

Церква Святої Тройці в Городниці — парафія і храм Хоростківського благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Городниця Чортківського району Тернопільської области.

Оголошена пам'яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 1897)[1].

Історія церкви[ред. | ред. код]

Переховуючись від ординців, польський граф з роду Забельських у 1772 році заховався під престолом місцевого костелу. Він молився і обіцяв, що коли Господь його врятує, він цю споруду подарує місцевій православній громаді. Пан врятувався. Граф виконав свою обіцянку і передав костел українцям.

З того часу храм Святої Тройці належить православній громаді с. Городниця. Вдячні жителі села разом із нащадком графа поховали жертводавця в подарованому храмі. Про це свідчить меморіальна дошка, встановлена в 1847 році.

Священники та громада підтримували святиню в належному стані. Кожен парафіянин вніс свою лепту в її розбудову. Багатодітний батько Михайло Цимбали придбав світильник, який уже 100 років освітлює храм.

У 90-х роках минулого століття керівник колгоспу Володимир Петрів разом із громадою взялися за капітальний ремонт церкви. Проєкт реконструкції виготовив Ярослав Кондришин.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Василь Стефанець.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]