Церква святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги (Хоростків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги (Хоростків)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Хоростків
Конфесія ПЦУ
Будівництво 1996

CMNS: Церква святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги у Вікісховищі

Церква святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги в Хоросткові — парафія і храм Хоростківського благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в місті Хоростків Чортківського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

У липні 1992 році архієпископ Тернопільський і Кременецький Яків освятив перший камінь під фундамент нового храму, який названо на честь святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги. Очолив будівництво протоієрей Роман Марчишак, а йому допомагати: Степан Варецький. Ігор Чорний, Олександр Пахомов, Роман Москва а також багато досвідчених робітників та уся православна громада. Велику матеріальну допомогу надали всі підприємства та установи Хоросткова.

У 1992 році майбутній храм відвідали представник президента України в Тернопільській області професор Роман Гром'як та представник президента в Гусятинському районі Степан Волощук. Вони допомогли будівельними матеріалами та технікою.

22 грудня 1996 року архієпископ Тернопільський і Кременецький Іов у співслужінні з собором священників і дияконів освятили храм. У 2000 році збудовано надбрамну дзвіницю.

Собор має два престоли: верхній і нижній. Верхній — на честь святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги, а нижній — Покрови Пресвятої Богородиці. У 2010 році розписали храм та освятили церковний дзвін.

Парохи[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Храм на Тернопільщині святкує 20-річчя з часу свого освячення (фото) // Терен, 28 липня 2016 р.