Ціна зради (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ціна зради
Derailed
Жанр драма
трилер
мелодрама
Режисер Мікаель Гофстрем
Продюсер Марк Купер,
Лоренцо Ді Бонавентура,
Джон Гордон,
Джеремі Стеклер
Сценарист Стюарт Бітті
Джеймс Сіґел
На основі Derailedd
У головних
ролях
Клайв Овен
Венсан Кассель
Дженніфер Еністон
Xzibit
Оператор Пітер Бізіу
Композитор Ед Шермур
Кінокомпанія Miramax
Дистриб'ютор The Weinstein Company
Тривалість 112 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2005
Кошторис 22 млн. $
Касові збори 57 479 076 $[1]
IMDb ID 0398017
weinsteinco.com/derailed/

«Ціна зради» (англ. Derailed) — британсько-американський детективний трилер 2005 р. режисера Мікаеля Гафстрема, заснований на однойменному романі Джеймса Сігела. Головні ролі виконували: Клайв Овен, Дженніфер Еністон, Венсан Кассель, Джанкарло Еспозіто, Девід Морріссі, RZA і Xzibit. Перший фільм, випущений The Weinstein Company в Сполучених Штатах. Події сюжету відбуваються в Чикаго.

Сюжет[ред. | ред. код]

Головний герой фільму, Чарльз Шайн (Клайв Оуен), керівник рекламного відділу, одружений із вчителькою з Чикаго. Вступні сцени стрічки показують, що шлюб Чарльза склався нелегко, адже вони з дружиною мають посилено піклуватися про дочку, яка серйозно хвора на діабет: батьки змушені докладати значних зусиль і робити кар'єру, щоб лікувати дочку. Напружена атмосфера в родині призводить до деякого відчуження подружжя, і їх стосунки не найкращі.

Одного разу Чарльз їхав на роботу приміським поїздом, і сталося так, що він не встиг заплатити за проїзд; його вже збиралися висадити з поїзда, коли раптом якась незнайомка запропонувала заплатити за нього. Так Чарльз познайомився з дуже красивою жінкою на ім'я Люсінда (Дженніфер Еністон). Вони сподобалися один одному і почали зустрічатися. Нарешті, якогось вечора вони вже не змогли встояти проти бажання познайомитися ближче в непримітному готелі. І ось у той момент, коли Чарльз і Люсінда вже були близькі до інтимних стосунків, до готельного номера вривається озброєний чоловік, — як пізніше виявляється, його звуть Філіпп Ля-Рош (Венсан Кассель). Він жорстоко б'є Чарльза і ґвалтує Люсінду. Коли Чарльз і Люсінда приходять до тями, вони погоджуються не повідомляти про злочин, оскільки не хочуть, щоб їх рідні дізналися про зраду. За деякий час після інциденту, Ля-Рош шантажує Чарльза, погрожуючи вбити його сім'ю, якщо він не заплатить $ 20000. Чарльз вимушений заплатити. Але за місяць нападник телефонує знову, вимагаючи вже $ 100000, — і телефонує він уже з будинку Чарльза. Чарльз мчить додому і виявляє, що Ля-Рош обернув справу так, що його (Чарльза) дружина Діана (Мелісса Джордж) і дочка Емі приймають його як бажаного гостя, оскільки той зображує з себе ділового партнера, до того ж із приємними французькими манерами, що імпонує дружині й дочці, які ні про що не здогадуються.

У Чарльза є друг, Вінстон Бойко, який сидів у в'язниці за наркотики, а тепер працює в поштовому відділі тієї ж компанії, що й Чарльз. Вінстон зізнається в тому, що під час ув'язнення вбив людину. Чарльз розповідає Вінстону про Ля-Роша і запитує поради. Вінстон пропонує налякати Ля-Роша, щоб той зник з міста, і просить за послугу 10 % (тобто $ 10000), що на порядок менше суми, яку вимагає Ля-Рош. Коли вони сиділи в авто Вінстона і чекали Ля-Роша, Вінстон став показувати Чарльзу «кинджал» — саморобний ніж, яким він користувався у в'язниці, і подарував його Чарльзу на щастя. Але Ля-Рош, прорахувавши ситуацію на хід вперед, стріляє у Вінстона через вікно його авто і вбиває його. Тепер Чарльз має ще й сховати тіло та автомобіль, заляпаний кров'ю.

Наступного дня про його зниклого співробітника Чарльза допитує поліцейський детектив на ім'я Франклін Черч, котрий доводиться Вінстону рідним дядьком. Тим часом Чарльзу телефонує Ля-Рош: він тримає Люсінду під прицілом, і обіцяє вбити її, якщо Чарльз не принесе негайно $ 100000. Чарльз знімає з рахунку гроші, що призначалися для лікування дочки. Все сплачено, і вони з Люсіндою, змучені, прощаються.

Того ж вечора Чарльз признається дружині, що потратив усі гроші, які вони збирали протягом семи років. Хоч повного зізнання Чарльза не показано, але його можна припустити, оскільки Чарльз починає казати дружині: «Я скажу тобі все. Справа не тільки в грошах…».

Хоч Франклін Черч зажадав, щоб зранку Чарльз був зі своїм адвокатом у нього, і Чарльз уже готовий до того, що йому доведеться все розповісти поліції, — він вирішує, що повинен спочатку повідомити про це Люсінду. Він заходить до неї в офіс, але несподівано виявляє, що вона — не та, за кого себе видає. Люсінда Гарріс — зовсім інша, темношкіра жінка, про це впевнено повідомляє секретарка, коли Шайн запитує про Люсінду. Це змушує Чарльза засумніватися…

Чарльз планує знайти «Люсінду». Він іде до того ж вокзалу, на якому вони зустрілися і чекає, коли Люсінда зійде з поїзда. Через деякий час Люсінда з'являється. Чарльз переслідує її, поки не стає свідком неочікуваної сцени, з якої стає зрозуміло, що Люсінда була учасницею шахрайської змови з самого початку: він бачить, як «Люсінда» зустрічається з Ля-Рошем, який виходить з блискучого чорного лімузину, і, щаслива, цілує його. Люсінда і Ля-Рош виявилися коханцями; Чарльз приголомшений.

Чарльз вистежує Люсінду в ресторані, де вони зазвичай обідали. Люсінда тим часом вже намітила собі наступну «жертву», такого собі одруженого хлопця. Люсінда телефонує Ля-Рошу, щоб повідомити його, що вони вже в тому ж готелі.

Чарльз спостерігає, як Люсінда і хлопець повертаються до готелю, де вона, Ля-Рош і його помічник готують новий злочин.

Люсінда і її новий партнер йдуть до кімнати і починають любовну прелюдію; Чарльз чекає Ля-Роша, а затим, ще до того як він встигає зайти до кімнати, сильним ударом збиває його з ніг. Чарльз вривається до кімнати з непритомним Ля-Рошем на руках. Люсінда сторопіла від раптової з'яви Чарльза, і заперечує своє з ним знайомство. Чарльз стріляє в Ля-Роша і вимагає повернути його гроші. Помічник Ля-Роша заходить до кімнати і зчинається стрілянина. Здається, що всі, крім Чарльза, гинуть. Чарльз стирає відбитки пальців на зброї і втікає. На виході, — оскільки поліцейські зламали готельний сейф, — Чарльз помічає свій старий портфель. Він забирає його і знаходить у ньому свої $ 100000.

Наступного дня Чарльза звільняють за те, що він украв на роботі гроші (саме ті $ 10000, які він обіцяв Вінстону за допомогу), і засуджують до шести місяців виправних робіт, — а саме, йому доводиться викладати у в'язниці. Виявляється, Ля-Рош вижив у перестрілці, і тепер знаходиться в тій самій в'язниці. Чарльз збирає в класі зошити з творами учнів, і вибирає для перевірки синій зошит з чорним написом на обкладинці. Він читає і розуміє, що це — твір про нього самого, про те, що з ним сталося. В кінці історії автор твору таємниче рекомендує Чарльзу спуститися до пральні. Коли Чарльз опиняється в пральні, задоволений Ля-Рош насміхається з нього, стає зрозуміло, що він заманив сюди Чарльза: Ля-Рош давно бажає помсти. Але тут Чарльз раптом каже, що він не просто так вибрав для викладання саме цю в'язницю, і дякує Ля-Рошу, що той полегшив йому завдання. При цьому Чарльз різко завдає Ля-Рошу смертельного удару кинджалом, якого подарував Вінстон.

Вийшовши з будівлі в'язниці, Чарльз зустрічає детектива Черча. Він (Шайн) стверджує, що на нього напали і він діяв у цілях самозахисту. Черч ставиться до заяви Чарльза з підозрою, але в нього нема доказів. Черч натякає на те, що Чарльз взяв з собою кинджал, і юридичною мовою це зветься «навмисним вбивством». Але, оскільки при цьому був покараний вбивця його племінника Вінстона, то детектив буде мовчати. Чарльз повертається до своєї «щасливої родини»; судячи з усього, його дочка одужує.

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Головні ролі отримали Клайв Овен і Дженніфер Еністон, які раніше не знімалися разом. Для акторки це стала перша робота у фільмі такого жанру після комедійної ролі в т/с «Друзі», зйомки якого закінчилися в 2003 році.

Музика[ред. | ред. код]

  1. «Johnny» — Rular Rah
  2. «I Love You» — Thea
  3. «Sabotage» — Maurice
  4. «Winston’s Theme» (Orchestral) — Edward Shearmur
  5. «50 Ways To Leave Your Lover» — Grayson Hill
  6. «Really Want None» — Free Murder
  7. «I’m Sorry» — Maurice
  8. «Charles' Theme» (Orchestral) — Edward Shearmur
  9. «Better Man» — Maurice
  10. «My Love» — Thea
  11. «Better Man» (Guitar Remix) — Maurice

Критика[ред. | ред. код]

Рейтинг фільму на сайті IMD — 6,6/10.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://www.webcitation.org/6Bd9SVgNK?url=http://boxofficemojo.com/movies/?id=derailed.htm