Чапля синьодзьоба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чапля синьодзьоба

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Пеліканоподібні (Pelecaniformes)
Родина: Чаплеві (Ardeidae)
Рід: Жовта чапля (Ardeola)
Вид: Чапля синьодзьоба
Ardeola idae
(Hartlaub, 1860)
Ареал
Ареал
Посилання
Вікісховище: Ardeola idae
Віківиди: Ardeola idae
ITIS: 174863
МСОП: 22697143
NCBI: 1002743

Чапля синьодзьоба[2] (Ardeola idae) — вид пеліканоподібних птахів родини чаплевих (Ardeidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Східній Африці, на Мадагаскарі та сусідніх островах. Гніздиться на Мадагаскарі і менших островах — Альдабра (Сейшельські острови), Майотта (Коморські острови) і Європі (Французькі розсіяні острови). Поза сезоном розмноження трапляється на Коморських островах і в східній частині Африканського континенту: в Бурунді, Демократичній Республіці Конго, Кенії, Малаві, Мозамбіку, Руанді, Танзанії, Уганді, Замбії та Зімбабве. Зрідка залітає до Анголи, Сомалі та Сокотри.

Мешкає в солонуватих водоймах, таких як мангрові ліси та лимани з великою кількістю водної рослинності, щоб сховатися від можливих небезпек.

У 2016 році загальна популяція виду оцінювалася в 1000—2500 птахів.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла 45–48 см. У шлюбному забарвленні оперення повністю біле, іноді з легким палевим відтінком, довге шлюбне пір'я на маківці, спині та грудях. Дзьоб темно-синій з чорним кінчиком. У позашлюбному опреенні білі круп і хвіст, решта тіла в коричневих смугах, найтемніші на маківці та шиї; зеленувато-сірий дзьоб з чорним кінчиком. Жовта райдужка.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Харчується рибою, жабами, ящірками, кониками, жуками та іншими дрібними безхребетними. Зазвичай добуває їжу поодинці і рідко утворює стада. Сезон розмноження триває з кінця жовтня до березня, але переважно в листопаді та грудні. Гніздиться колоніями, як правило, разом з іншими видами птахів, особливо з чаплею Ardeola ralloides. Гніздиться на дереві чи кущі (на висоті 0,5–4 м) біля води, на Альдабрі гніздиться також у мангрових заростях. Гніздо масивне, з гілок. У кладці 2–4 яйця (частіше 3). Насиджування триває близько 20 днів. Молоді починають залишати гніздо приблизно через 15 днів після вилуплення, вони здатні самостійно добувати їжу у віці приблизно 4 тижнів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2021). Ardeola idae: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 6 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Hoyo, Josep Del; Elliott, Andrew; Sargatal, Jordi; Cabot, Jose (1992). Handbook of the Birds of the World: Ostrich to Ducks. Lynx Edicions. ISBN 978-84-87334-10-8.