Числа Салема

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У математиці число Салема — дійсне ціле алгебричне число α > 1, всі спряжені якого мають модуль не більший від 1 і, принаймні, одне з них має одиничний модуль. Числа Салема становлять інтерес для діофантових наближень та гармонічного аналізу. Їх названо на честь французького математика Рафаеля Салема.

Властивості[ред. | ред. код]

Оскільки число Салема має спряжене число з абсолютним значенням 1, мінімальний многочлен для числа Салема має бути оборотним[en]. Звідси випливає, що 1/α також є коренем решта коренів мають абсолютне значення, що дорівнює 1. Як наслідок, число α має бути оборотним елементом (одиницею кільця) в кільці цілих алгебричних чисел, яке є нормою 1.

Кожне число Салема є числом Перрона (цілим алгебричним числом, більшим від 1, модуль якого більший, ніж у всіх його спряжених).

Зв'язок з числами Пізо-Віджаяраґгавана[ред. | ред. код]

Найменше відоме число Салема є найбільшим дійсним коренем многочлена Лемера (названого на честь американського математика Дерріка Лемера[en]).

значення якого x ≈ 1,177 628; припускають, що це найменше число Салема і найменша можлива міра Малера для нециклічного многочлена[1].

Многочлен Лемера є множником коротшого многочлена 12-го степеня,

всі дванадцять коренів якого задовольняють співвідношення

.

Числа Салема тісно пов'язані з числами Пізо — Віджаяраґгавана (PV-числами). Найменшим із PV-чисел є єдиний дійсний корінь многочлена 3-го степеня

відомий як «пластичне число» і приблизно рівний 1,324718. PV-числа можна використовувати для генерування сімейства чисел Салема, зокрема найменшого з них. Загальний спосіб — взяти найменший многочлен P(x) PV-числа степеня n і його обернений многочлен P*(x) (коефіцієнти якого, грубо кажучи, утворюються «віддзеркаленням» коефіцієнтів многочлена P(x) відносно xn/2) і розв'язати рівняння

щодо цілого n. Віднімаючи одну сторону від іншої, факторизуючи та виключаючи тривіальні множники, можна отримати мінімальний многочлен для деяких чисел Салема. Наприклад, якщо взяти пластичне число, а на місці написаного вище плюс-мінуса вибрати плюс, то:

і для n = 8 отримаємо

де многочлен 10-го степеня — многочлен Лемера. Використовуючи більше значення n, отримаємо сімейство многочленів, один із коренів яких наближається до пластичного числа. Це можна зрозуміти, добуваючи корені n-го степеня з обох сторін рівняння,

.

Що більше значення n, то більше x наближатиметься до розв'язку x3x − 1 = 0. Якщо на місці плюс-мінуса поставити плюс, то корінь х наближається до пластичного числа в протилежному напрямі. Використовуючи мінімальний многочлен наступного найменшого PV-числа

який для n = 7 набуває вигляду

при степені полінома, не згенерованому в попередньому, і має корінь x ≈ 1,216391…, що є п'ятим найменшим відомим числом Салема. Оскільки n прямує до нескінченності, це сімейство, своєю чергою, прямує до більшого дійсного кореня з x4x3 − 1 = 0.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Borwein (2002) p.16

Література[ред. | ред. код]

  • Borwein, Peter[en]. Computational Excursions in Analysis and Number Theory. — Springer-Verlag, 2002. — (CMS Books in Mathematics) — ISBN 0-387-95444-9. Chap. 3.
  • Boyd, David (2001), Salem number, у Hazewinkel, Michiel (ред.), Математична енциклопедія, Springer, ISBN 978-1-55608-010-4
  • M.J. Mossinghoff. Small Salem numbers. Процитовано 7 січня 2016.
  • Salem, R. Algebraic numbers and Fourier analysis. — Boston, MA : D. C. Heath and Company[en], 1963. — (Heath mathematical monographs)