Чубій Микола Данилович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Родина

[ред. | ред. код]

Народився 21 липня 1937 р. в с. Семеполки, Київська обл. Старший син в сім’ї, батько — Чубій Данило Єфимович, приймав участь у Другій Світовій Війні, після 1945 року працював лісничим в Клавдієвському лісництві; матір — Чубій Марія Єфимовна (дівоче прізвище Мізюк). Має двох братів Анатолія і Шуріка і сестру Стасю.

Навчання

[ред. | ред. код]
Автопортрет художника у військовій формі М.Д. Чубій холст масло 1983 рік

Роки дитинства Миколи пройшли у смт. Клавдієво-Тарасове, Бучанського району, Київської обоасті України). Навчався в місцевій школі до 10 класу. Вивчав німецьку мову. Художник пригадує що перші його малюнки були на клаптих паперу від артилеристських снарядів які знаходили поблизу села, бо іншого паперу не було в ті післявоєні часи. Вперше малювати навчила мама - Марія.

Після школи недовго працював на Клавдіївській фабриці ялинкових прикрас. Розписував вручну вази і новорічні іграшки.

Мріяв стати віськовим на флоті. Але поки що вступає до Даугавпилсского вищого військового авіаційного інженерного училища імені Яна Фабріціуса, Латвія, отримав там звання лейтинанта.

Робота

[ред. | ред. код]

Микола Данилович припинив службу в Радянській армії у віці 47 років в 1985 р. у званні підполковник.

Недовго працював викладачем з військоівої підготовки у загальноосвітній школі в смт. Клавдієво-Тарасове.

Творчість

[ред. | ред. код]
"Авіаносець Мінськ", холст, олія, березень 1985 р., М.Д.Чубій

Микола Данилович не переставав писати картини усе життя. Але найбільшого розквіту його творчість набула з переїздом в Київ. У будинку офіцерів (зараз  Центральний будинок офіцерів Збройних сил України) була організація вільних художників де Микола Данилович писав картини і спілкувався з колегами такими як Леонід Сінявський, Олександром Дорошенко.

Звідти було запрошення на конкурс у Москві на виставну військових художников усього Радянського Союзу (1987-88 р.). Микола Данилович відправив на виставку 4-5 картин. Серед цих робіт був автопортрет і морський пейзаж “Авіаносець Мінськ”, на якому деякий час служив Микола Данилович. Одну з робіт “На крейсере полета” 60х70 см, холст на картоні, олія - було вкрадено. Як потім зясувалося ця картина була продана на російькому аукціоні “Гелос” у 2011 р. На картині був зображений літак ЯК-38 вертикального злету.

Був одним із засновників обʼєднання українських художників «Творчість». Микола Данилович одним к числі перших хто організував виставку-продаж картин на Андріївському узвозі, в Києві. Серед гостей столиці було багато іноземців. Один із них був Тʼєрі Брей, який запропонував влаштувати виставку за кордоном.

Перша закордонна виставка художника відбулася у 1997 в місті Тулуза, Франція. Далі були виставки у містечках Капверн та Вільмюр-сюр-Тарн, Франція, м. Лімінгтон, Англія. Також, роботи Микола Даниловича продавалися в арт галереях Единбургу, Шотландія.

Художник і зараз працює у техніці класичного масляного живопису. Має безліч морських пейзажів і натюрмортів.

Ресурси

[ред. | ред. код]
  1. Робота “На крейсере полета“ яка була вкрадена на першій виставці у Москві Единый реестр профессиональных художников Российской империи, СССР, «русского зарубежья», Российской Федерации и республик бывшего Советского Союза (XVIII–XXI вв.) | живописцы, графики, плакатисты, театральные художники, батичисты, иллюстраторы, мультипликаторы, скульпторы, ювелиры, керамисты, фарфористы, авторы инсталляций и др. | Профессиональный союз художников России. Председатель - академик С.В. Заграевский [1]
  2. https://www.cbozsu.com/
  3. https://www.klavdievo.com/ekskursij-v-klavdievo.html
  4. https://klavlis.com.ua/pro-nas/struktura/klavdijevske-lisnictvo.html
  5. https://www.cbozsu.com/
  6. http://artboyko.com/artist;SLA;all
  1. Аукціон "Арт Інвестмент".