Чіг-кефте

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чіг-кефте
Походження турецька кухня
вірменська кухня
курдська кухня
Необхідні компоненти яловичина або баранина, булгур, помідор
Зазвичай використовувані компоненти сіль, спеції
Схожі страви кіббех-найєх, мерджимек кефтесі

Чіг або чі кьофте (тур. Çiğ köfte) — національна закуска турецької (поширена переважно на сході та південному сході Туреччини), курдської, вірменської кухонь. Традиційно виготовляється з яловичини або баранини та служить закускою або мезе. Є різновидом кьофте (на кшталт фрикадельок), який своєю чергою є видом кебабу. Слово «чіг» в перекладі з турецької мови означає «сирі», а з вірменського «чі» — ні або ні. У курдів страва назичається «ечін».

Приготування[ред. | ред. код]

Раніше ця страва являла собою сплощені сирі м'ясні котлетки з овочами. Але зараз в заборонені страви з сирого м'яса, в основному теніоза[1], рішенням Міністерства охорони здоров'я Туреччини[2], і у більшості місць чіг кьофте стало вегетаріанським. У вірменській кухні чі кьофте має форму кульки, невеличкого яйця чи пласкої форми. Вірмени вживають цю страву зазвичай на свята.

М'ясний рецепт[ред. | ред. код]

Нежирну баранину або яловичину дрібного порубати (або прокрутити через м'ясорубку). Перед тим дрібний булгур заливають окропом і дають постояти. Замішують м'ясо, булгур, цибулю, помідори або пасту з червоного перцю, а також велику кількість спецій — кмин, корицю, коріандр, м'яту, темну паприку ізот. Є варіант, що додається перемелені волоські горіхи, мигдаль та фундук. У вірменській кухні до страви додається оливкова олія та багато зелені. Все довго і ретельно замішується. Потім надається необхідна форма.

Вегетаріанський рецепт[ред. | ред. код]

Зі склянки булгуру залити 2 склянками окропу, закрити кришкою і дати постояти 20 хвилин. Висипати в широкий посуд, додати томатну і перцеву пасти, приправи, сіль і добре перемішати. Очищені цибулю і часник дрібно нарізати або натерти на тертці, додати до булгуру, все змішати та полити оливковою олією. Протягом декількох хвилин місити наче тісто. Зелень подрібнити, додати до фаршу і знову добре замісити. Відриваючи від фаршу невеликі шматочки, стискати їх в руці. Викласти в тарілку, попередньо встеливши її листям салату.

Також є різні варіанти з додавання картоплі, моркви, гарбуза тощо. Часто різноманітні горіхи замінюють м'ясо.

Вживання[ред. | ред. код]

Є закускою, часто подають перед основними стравами. Також є улюбленою їжею студентів. Вживають чіг кьофте з лимоном або гранатовим соусом, якими поливають котлети безпосередньо перед вживанням. Крім того, додаткова можна додати гострий соус, аджики тощо. Цю страву можна вживати, загорнувши в лист салату, який потім обгортається лаваш чи гострі бобові коржі. Тоді страва називається дурюм чіг кьофте. Запивається айраном.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Wise, Victoria. The Armenian Table (Macmillan, 2004, ISBN 0-312-32531-2) p. 104
  • Kwiatoski, Debbie. «Chee Kufta — Delicate Raw Meat Appetizer», July 25, 2008
  • Timur Tinç: Neuer Imbiss: Vegetarisch auf Türkisch. In: fr.de. 7. März 2012, abgerufen am 20. Juni 2017
  1. Aile Sağlığı Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi. sf 7.
  2. Шаблон:Web kaynağı