Шаблон:Вибрана стаття/30 вересня, 2006

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Історія Лівану майже така ж стара, як і історія людства. Перша згадка цієї назви датується 3000 роком до н.е. Його географічне положення на шляху, що зв'язує Середземномор’я з Азією, відклала на цій території інтернаціональний слід і спадщину, що відноситься до різних культур.

У різні періоди своєї історії Ліван перебував під владою багатьох іноземних правителів, зокрема ассирійців, вавілонян, вірмен, персів, греків, римлян, арабів, турків і французів. Ліван часто повставав проти деспотичних і репресивних правителів. Крім того, не дивлячись на іноземну владу, ліванська гориста місцевість забезпечила його певною ізоляцією, надаючи можливість зберегти свою територіальну та культурну ідентичність.

Його близькість до моря гарантувала, що протягом всієї історії Ліван мав важливе значення як морський торговий центр. Ця традиція торгівлі почалася з фінікійців і продовжувалася протягом багатьох століть, майже не зашкодженою іноземними правителями і періодами внутрішніх конфліктів.

Ліванська культура – суміш арабської з перською та візантійською, забарвлена західним впливом. Хоча Ліван традиційно розглядався єдиною християнською країною в арабському світі, з 1970-х мусульманське населення перевисило християнське, що привело до міжрелігійних конфліктів і гострої боротьби.

Докладніше