Шоколадний торт королеви Наталії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шоколадний торт королеви Наталії
Портрет королеви Наталії (Влахо Буковац, 1882)
Тип Торти
Походження Сербія
Необхідні компоненти борошно, яйця, цукор, вершкове масло, шоколад, розпушувач, мармелад, солодка сметана

Шоколадний торт королеви Наталії (серб. Чоколадна торта краљице Наталије) — сербський шоколадний торт, приготовлений у будинку сербського державного діяча Єврема Груїча для візитів королеви Наталії Обренович. Сьогодні цей торт, приготовлений за оригінальним рецептом 1888 року, можна скуштувати в Будинку-музеї Єврема Груїча, він є своєрідною пам'яткою Белграда.

Історія[ред. | ред. код]

Єврем Груїч (Јеврем Груїћ) (1826/1827 — 1895) був сербським політиком і дипломатом, і в його дім приїжджало чимало видних і важливих людей того часу, від правителів і політиків, до вчених і художників. Багато світських звичаїв Белграда того часу прийшли з цього будинку, зокрема чаювання. Серед найближчих гостей цієї родини була Наталія Обренович, дружина короля Мілана та «перша сербська королева після Косово», як її називали в той час. Королева Наталія — одна з найважливіших постатей у новітній історії Сербії, жінка з великим авторитетом і впливом на політичне життя тодішньої Сербії.[1] Оскільки вона була великою любителькою чаю, звичай пити чай закріпився і в домі Груїча.

Вважається, що королева Наталя найбільше сприяла тому, щоб запрошення на чай стало синонімом світського зібрання. Особлива увага приділялася гарним манерам, відповідному одягу, вибору легких тем для розмови. Сервіз, у якому подавався чай, швидко став справою престижу. У високих колах особливе і чільне місце у їдальні займав великий срібний чайник. Велика кількість записів говорить про важливість посиденьок з чаєм, адже респектабельні дами того часу влаштовували спеціальні чаювання, де збирали благодійні пожертвування для тих, хто потребує допомоги.

На той час у Сербії більше уваги приділялося посуду та манері подачі чаю, і менше — видам, які п'ють. Ось чому в Сербії чай ототожнюють з усіма напоями, приготованими із сушених трав та гарячої води.

Чайний посуд у будинку Єврема Груїча

До чаю подавали булочки або тістечка з сиром і кмином, а головним частуванням був шоколадний торт, улюблені ласощі королеви Наталії Обренович.[2] У той час у респектабельних будинках подавали прості сербські делікатеси, тому і цей торт був приготовлений за простим рецептом.[3] Оригінальний рецепт 1888 був знайдений в архівах Будинку Єврема Груїча.[4]

Визначна пам'ятка[ред. | ред. код]

Шоколадний торт королеви Наталії став своєрідною визначною пам'яткою Белграда. У Будинку Єврема Груїча у співпраці з Туристичною організацією Белграда організується культурно-мистецька програма «Чаювання з королевою Наталією». Ця програма розповідає про життя та звичаї світського будинку в Белграді XIX століття. Відвідувачі також знайомляться з життям однієї з найкрасивіших і найулюбленіших сербських королів, королеви Наталії Обренович.[5] У рамках програми відвідувачів пригощають чаєм або кавою з обов'язковим шматочком улюбленого торта королеви, так само як пригощали королеву, коли вона приходила до будинку, де зараз розташований цей музей.

Приготування[ред. | ред. код]

На думку багатьох, цей торт дуже нагадує торт Захер.[2]

Рецепт добре відомий, але мало хто знає, що раніше, і сьогодні в торт додають кілька крапель французького арманьяка.[5]

Компоненти: шоколад, молоко, яйця, цукор, розпушувач, олія, борошно, мармелад, солодка сметана.

Спечений шоколадний корж розрізають навпіл. Змащують нижній корж мармеладом та накривають іншим коржем. Весь торт змащують мармеладом, а потім шоколадною глазур'ю.[6]

Торт прикрашений шоколадною глазур'ю, а той, що подають у будинку Єврема Груїча, додатково увінчаний королівською короною та літерою «Н».[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Čajanka sa kraljicom Natalijom u Domu Jevrema Grujića. RTS. 10. 12. 2019. Процитовано 24. 8. 2021.
  2. а б Recept koji treba da zna svaka srpska domaćica. Mondo. 19.5.2016. Процитовано 24. 8. 2021.
  3. а б PROBALI SMO OMILJENU TORTU KRALJICE NATALIJE: I otkrili tajni recept!. Srbija Danas. 27.5.2016. Процитовано 24. 8. 2021.
  4. TEA ROOM. Dom Jevrema Grujića. Процитовано 24. 8. 2021.
  5. а б U vreme kraljice Natalije u Beogradu se pio čaj, a ne kafa, jele su se pogačice i čoko torta, a maniri i prigodna odeća su se podrazumevali. Žena Blic. 1.3.2020. Процитовано 24. 8. 2021.
  6. Čokoladna torta kraljice Natalije. Niški portal. 29.1.2017. Процитовано 26. 8. 2021.

Посилання[ред. | ред. код]