Шосе B1 (Намібія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шосе B1

Шосе B1 на південь від Кітмансхуп.
Загальні дані
Країна  Намібія
Номер B1
Довжина 1467 км
Напрямок південь-північ
початок Нурдувер
кінець Ошиканго
Міста

CMNS: Шосе B1 у Вікісховищі

Шосе B1 — національне шосе Намібії, найдовша та найважливіша дорога країни, що проходить уздовж країни з півдня на північ. З'єднує Нурдувер на півдні на південноафриканському кордоні з Ошиканго на півночі на кордоні з Анголою через столицю Намібії місто Віндгук.

Маршрут складається з двох розривних ділянок: південного 802 кілометри ділянка від Нурдувера до Віндгука та північна 665 кілометрів ділянка від Окаханджа до Ошиканго. Центральна ділянка 74 кілометри між Віндгуком і Окаханджа, яка раніше була частиною B1, була модернізована до стандарту автостради, починаючи з 1970-х років і продовжуючи діяти до 2022 року, при цьому ділянки автостради тепер мають позначення A1.

Повністю B1 разом із колишньою ділянкою B1, яка тепер називається A1, утворює частину шосе Триполі-Кейптаун. Ділянка між Окаханджа та Отаві є частиною дороги розвитку Уолфіш-Бей-Ндола-Лубумбаші, а колишня ділянка B1, яка тепер позначена як A1 від Окаханджа до Віндгука, утворює частину Транс-Калахарі коридору.

Маршрут[ред. | ред. код]

Важливі міста, через які B1 проходить у напрямку північ-південь, включають Ошиканго, Ондангва, Цумеб, Отаві, Отчіваронго, Окаханджа, Віндгук, Рехобот, Марієнтал, Кітмансхуп і Нурдувер.

Історія[ред. | ред. код]

Північна ділянка дороги від Цумеба до Ондангви через Намутоні була побудована в 1957–58 роках. прибл. десятиліттям пізніше її заасфальтували, але тепер вона проходила через Ошивело, а асфальтована ділянка йшла від Ондангви до Ошакаті. Ділянка від Ондангви до Ошіканго все ще була гравійною дорогою[1].

У 2007 році назву B1 дали М'яснику з B1, серійному вбивці, який професійно розчленовував своїх жертв і залишав частини тіл принаймні п’яти жінок біля дороги[2]. Особу вбивці так і не вдалося встановити[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Eriksson, Olle (January 2017). Matkantekoa 'vanhaan hyvään aikaan' [Travelling in the good old days]. Namibia. Newsletter of the Finnish-Namibia Society (Finnish) . Helsinki: Finnish-Namibia Society. с. 28—30.
  2. Body-parts find sparks hope in murder case IOL News
  3. Menges, Werner (29 квітня 2008). B-1 Butcher: DNA evidence in spotlight. The Namibian.

Посилання[ред. | ред. код]