Шреттер Євген Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шреттер Євген Федорович
Шреттер Євген-Карл Федорович
Народження 4 листопада 1876(1876-11-04)
Смерть 11 травня 1925(1925-05-11) (48 років)
Країна Російська імперія
Навчання училище при Імператорській Академії мистецтв
Діяльність архітектор
Праця в містах Катеринослав, Санкт-Петербург, П'ятигорськ, Єсентуки
Архітектурний стиль академізм, класицизм кінця 19 ст.
Найважливіші споруди Грязелікарня (Єсентуки), вілла Карстена (П'ятигорськ), низка пректів дач, грязелікарня у м. П'ятигорськ за не своїм проектом
Нереалізовані проєкти Головна контора Александрівського заводу у м. Катеринослав (нині Дніпро)

Шреттер Євген Федорович (4 листопада, 1876, Кременчук, колишня Полтавська губернія — 11 травня, 1925, Варшава) — російський і український архітектор зламу 19-20 ст., австрієць за походженням.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини австрійців, що оселились в місті Кременчук, колишня Полтавська губернія. Батько був купцем 1-ї гільдії.

Освіта[ред. | ред. код]

Закінчив Рівненське реальне училище 1897 року. Того ж року перебрався до Санкт-Петербургу, де влаштувався в училище при Імператорській Академії мистецтв. 1904 року здобув звання архітектора-художника.

Творчість і праця[ред. | ред. код]

Творчість розпочав ще до влаштування у художню школу в Петербурзі. Працював у містах Катеринослав, Ялта, Петербург. Брав участь як проєктант у декількох архітектурних конкурсах. 1911 року його проєкт грязелікарні для міста Єсентуки отримав другу премію, але саме цей проєкт отримав дозвіл на реалізацію.

У 19121913 рр. реалізував проєкт грязелікарні у місті П'ятигорськ, котрий створив архітектор Перетяткович М. М. Досвід реального будівництва переніс у місто Єсентуки, де встиг вибудувати нову грязелікарню поблизу озера. Лікарня виконана у історичних формах даньогрецької архітектури з домішками архітектури доби ампір. Використав місцевий камінь, котрим облицював фасади лікарні і внутрішнього дворика, цей же камінь використано для створення декоративних скульптур левів та давньогрецьких богів Асклепія та його доньки, богині чистоти Гігієї. В ефектній споруді грязелікарні знайшли свій відбиток найкращі риси ретроспективізму і академізму, в котрих так кохався архітектор Шреттер. Окрім грязелікарень створив низку проєктів дач в районі Кавказьких Мінеральних Вод. Серед них і дача для Карстена у місті П'ятигорськ. 1914 року повернувся до Петербургу, де працював до 1918 р.

Після більшовицького перевороту 1917 року перебрався в Одесу. Звідти вирушив в еміграцію і зупинився у Варшаві, де й помер у травні 1925 року.

Галерея фото лікарні у Єсентуках[ред. | ред. код]

Бог медицини Асклепій
Головний фасад лікарні

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]