Штруклі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штруклі
Штруклі
Температура подачі гаряче або холодне
Необхідні компоненти борошно (гречка, пшениця), начинка (яблука, волоські горіхи, мак)
Варіації солодке або солоне

Штруклі (словен. Štruklji) — традиційна словенська страва, що складається з тіста та різних видів начинки. Страва виготовляється у вигляді згорнутих кльоцок, які можна готувати на пару, варити або запікати, а також мати різноманітні начинки. Штруклі традиційно приготували для особливих випадків, але тепер це одна з найхарактерніших повсякденних страв у домогосподарствах по всій Словенії[1]. Вони тісно пов'язаний із загорськими штруклями, традиційною хорватською стравою[2].

Історія[ред. | ред. код]

Кажуть, що перші документи про приготування штруклі відносяться до 1589 року, коли шеф-кухар в маєтку в Граці записав рецепт приготування штруклі з начинкою з естрагону. Він став святковою стравою для міського середнього класу в 17 столітті, а через два століття поширився в сільських домогосподарствах.[2]. У повсякденну кухню він увійшов на початку 20 століття[1].

Інгредієнти та приготування[ред. | ред. код]

Найпоширенішими інгредієнтами для тіста є борошно, найчастіше пшеничне або гречане, змішане з яйцем, олією, теплою водою та сіллю. Потім їх змішують разом і розкачують тісто в тонкий пласт. Начинка може бути як солодкою, так і солоною; найпоширенішими начинками є яблуко, волоський горіх, мак, рикота або естрагон. Потім начинку викладають на лист тіста, а потім згортають тісто[2].

Крім того, штруклі можна приготувати, змішавши рикоту з вищевказаними інгредієнтами та замісивши тісто[3].

Штруклі можна готувати на пару, варити у воді, смажити або запікати. Штруклі часто подають або з м'ясом і соусом, або з соусом із сухарів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Štruklji. Процитовано 31 травня 2013.
  2. а б в Bogataj, Janez (2007). Okusiti Slovenijo. Ljubljana: Darila Rokus.
  3. sturk na enostaven način. Процитовано 31 травня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]

Клопотенко. Загорські штруклі