Потіца

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Потіца
Походження  Словенія

Потіца (словен. Potica; словен. slovenska potica) – одна з традиційних страв словенської кухні; вид загорнутого дріжджового пирога у формі кільця з солоною або солодкою начинкою (зазвичай складається з волоських горіхів, родзинок або естрагону ), випіканого в характерній круглій формі ( потічник ) [1] .

Подібна страва під назвою Putize / Potize також відома в Австрії [2]. З 2021 року назва Slovenska potica зареєстрована в Європейському Союзі як гарантована традиційна фірмова страва[3].

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва пирога, potica, яка була загальновживаною з початку 18 століття, а також її раніше записані форми - povitica, povtica і potvica [1] - походять від дієслова poviti, що означає словенською «сповити», «загортати», що відноситься до способу приготування пирогів[4][5]. Термін словенська потіца (slovenska potica) походить з другої половини XIX століття [4].

Характеристика[ред. | ред. код]

Потічник – посудина для випікання словенської потиці

Традиційна, захищена законом словенська потіца, — це загорнуте дріжджове тісто, яке випікають у круглому посуді, який називається потічник, виготовленому з глини, порцеляни або металу, діаметром не менше 14 см[6], з плоским дном і гладкими або рифленими краями та рукавом, що звужується до верху в центральній частині [7]. Тісто прослоюють солодкою або солоною начинкою, яких буває п’ять видів [8]:

Версія з естрагоновою начинкою вважається найбільш характерною для словенської потіци, тоді як одним із найдавніших відомих видів цього пирога є потіца з медовою начинкою (не зареєстрована як гарантована традиційна фірмова страва) [6].

Словенська потіца відома по всій Словенії, де її подають під час сімейних свят, Різдва та Великодня [6]. Страва також популярна серед словенської діаспори, наприклад, у США та Канаді[5].

Історія[ред. | ред. код]

Найдавніші згадки про пиріг povitica походять із творів Пріможа Трубара, автора перших книг, опублікованих словенською мовою, виданих у 1575 та 1577 роках [6]. У книзі Янеза Вайкарда Вальвасора «Пишність герцогства Карніольського », опублікованій у 1689 році, міститься найстаріший, але відмінний від сучасного, рецепт потіци, яка вважається традиційною різдвяною стравою [5][6]. У 1799 році була опублікована перша словенськомовна кулінарна книга, в якій термін potica використовувався для позначення характерного способу формування циліндра з тіста [6]. У наступні десятиліття, коли були опубліковані нові книги про словенську кухню (включаючи Andreja Zamejica[sl], Magdalena Pleiweis[sl] або Felicita Kalinšek[en]), а також у період після Першої світової війни кількість рецептів пиріг для потиці систематично зросла до понад 105 відомих на даний момент видів, залежно від використовуваної начинки [9].

У квітні 2021 року словенську потицю було зареєстровано в Європейському Союзі як гарантовану традиційну страву (клас 2.27. Хліб, торти, печиво, кондитерські вироби, бісквіти та інші хлібобулочні вироби)[10].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Wniosek o rejestrację nazwy.
  2. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE), с. 1.
  3. Wniosek o rejestrację nazwy, с. 1.
  4. а б Wniosek o rejestrację nazwy, с. 2.
  5. а б в Sara Kališnik (5 березня 2022). Is it pizza? No, it’s potica! (англ.). Slovenian Kitchen. Процитовано 12 травня 2023.
  6. а б в г д е Wniosek o rejestrację nazwy, с. 7.
  7. Wniosek o rejestrację nazwy, с. 1–2.
  8. Wniosek o rejestrację nazwy, с. 1–6.
  9. Wniosek o rejestrację nazwy, с. 1, 7.
  10. Slovenska potica. eAmbrosia – rejestr chronionych oznaczeń geograficznych UE. 22 квітня 2021. Процитовано 12 травня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]