Шу Ці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шу Ці
спр. китайська: 舒淇
Ім'я при народженні спр. китайська: 林立慧
Народилася 16 квітня 1976(1976-04-16) (48 років)
Тайбей
Громадянство Тайвань
Національність китаянка
Діяльність акторка
Галузь акторське мистецтво[1]
Знання мов тайванська мандаринська[1], англійська[1] і китайська[1]
Роки активності 1996 — тепер. час
Жанр драма
У шлюбі з Stephen Fungd[2]
Нагороди
IMDb ID 0795517

Шу Ці (舒淇, нар. 16 квітня 1976, м. Тайбей, Тайвань) — тайванська акторка, китаянка за походженням.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася у 1976 році у м.Тайбей (Тайвань). У 1993 році перебралася до Гонконгу, де стала фотомоделлю, знімаючись для різних еротичних журналів. В одному з них її помітив продюсер Манфред Вонг, який запросив Шу Ци для зйомок в декількох гонконзьких еротичних фільмах, зокрема «Секс і дзен 2». З часом окрім демонстрації оголеного тіла вона стала демонструвати непогану акторську гру і домоглася запрошення до більш серйозних фільмів.

У 1996 році режисером І.Дерек запросив її у свій фільм «Хай живе еротика». Стрічка з іронією розповідала про індустрію еротичних фільмів в Гонконзі, Шу Ці грала молоду зірку таких фільмів. За свою гру у 1997 році акторка отримала кінопремію Гонконгу в номінації «Найкраща акторка другого плану».

Після цього успіху Шу Ці стали знімати в багатьох популярних гонконзьких фільмах, таких як «Прекрасний» (1999 рік), де вона знімалася разом з Джекі Чаном. Добре були прийняті критиками фільми «Острівні історії» (1999 рік) Стенлі Квана і «Міленіум Мамбо» Хоу Сяосяня. У 1999 році Енг Лі запросив актрису на роль Джен в свій фільм «Тигр підкрадається, дракон ховається». Але після шести тижнів зйомок, менеджер актриси Манфред Вонг запропонував їй відмовитися від ролі і зніматися для реклами Coca-Cola в Японії. У результаті роль Джен дісталася молодій і ще нікому не відомій актрисі Чжан Цзиї, яка багато в чому завдяки цьому фільму домоглася слави однієї з найвідоміших актрис Азії. Після цього провалу Шу Ці звільнила свого менеджера.

З тих пір актриса стала ретельніше вибирати свої ролі. У 2002 році відразу два фільми з її участю стали хітами. Деяку світову популярність Шу Ци приніс французький бойовик «Перевізник» із Джейсоном Стейтемом у головній ролі. В Азії ж успішним став бойовик місцевого виробництва «Бойові ангели», де Шу Ці виконала головну роль. Також успішним став фільм жахів 2004 року «Око 2», в якому акторка продемонструвала свої акторські можливості в новому для себе жанрі.

У 2005 році вона була визнана найкращою акторкою на кінофестивалі «Золотий кінь» в Тайвані за виконання трьох ролей у фільмі Хоу Сяосяня «Три пори».

Шу Ці продовжує зніматися у фільмах, які приносять їй славу, гроші і любов публіки. Один з останніх її найвдаліших фільмів «Фей Чен у жао». Всього натепер у доробку 74 кінофільми.

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Рік Фільм Оригінальна назва Роль
1999 Неперевершений кит. 玻璃樽 Бу
1999 Герой кит. 中華英雄 дерев'яний ніндзя
2002 Перевізник фр. Le Transporteur Лаї Квай
2008 Нью-Йорку, я люблю тебе англ. New York, I Love You китайський травник
2010 Місто в облозі Ейнджел
2012 Учень майстра кит. 太極之零開始 мати Янґа
2012 Герой 3D кит. 太極2 英雄崛起 мати Янґа
2012 Обладунки Бога 3: Місія Зодіак кит. 十二生肖 дружина Саймона
2015 Вбивця кит. 刺客聶隱娘 Ніе Інніан

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]