Юань Шао

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юань Шао
Псевдо Юньчан[1]
Народився невідомо
Shangshui Countyd, Династія Хань
Помер 202(0202)
Linzhang Countyd, КНР
Країна Східна Хань[d]
Діяльність політик
Рід Q1463344?
Батько Q18198377? або Yuan Fengd
Родичі Yuan Yid
Брати, сестри Yuan Jid, Yuan Shud, Lady Yuand і Q107968789?
У шлюбі з Lady Liud
Діти Yuan Tand, Yuan Shangd, Yuan Xid і Yuan Maid

Юань Шао (спрощ.: 袁绍; кит. трад.: 袁紹; піньїнь: yuán shào) — китайський державний діяч, військовик періоду Саньго. Генерал династії Хань. Регіональний володар.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Гуань Юй походив з повіту Жуянь командирства Жунань[2]. Належав до великого аристократичного роду Юань, з якого вийшли 3 гуни династії Хань. Після смерті імператора Ліна і загибелі головного міністра Хе Цзіна, взяв участь разом із двоюрідним братом Юань Шу у винищенні 2 тисяч придворних євнухів, які узурпували владу в країні.

В результаті приходу до влади диктатора Дун Чжо, був відправлений до провінції, губернатором Бохаю. 190 року, спільно із шаньдунськими аристократами сформував союз з метою повалення диктатури і очолив його. Керував походом на столицю Лоян. Змусив Дун Чжо втекти до Чананя.

Підтримував члена імператорської родини Лю Ю, володаря провінції Ю, на посаду імператора країни, але отримав від нього відмову. 199 року знищив північної-східного володаря Гунсунь Цзана і приєднав до своїх володінь 4 провінції на території Шаньдуна і Хебея. Використовував у війську елітних воїнів з племені ухуань.

Наприкінці життя вступив у боротьбу із Цао Цао. 200 року програв йому у великій битві при Гуаньду. Помер за два роки після поразки.

Спадщина покійного дісталася його сину Юань Шану. Однак через претензії інших синів Юань Таня та Юань Си в роді Юань розпочались міжусобиці, що призвели до падіння цього роду.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. кит.: 本初; піньїнь: běnchū.
  2. кит. 汝南郡汝陽県. Сучасний повіт Шаншуй провінції Хенань, КНР.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Юань Шао // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)