Явний Ярослав

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярослав Явний
Загальна інформація
Народження 1913(1913)
с. Кошляки, тепер Скориківська сільська громада, Тернопільська область
Смерть 28 вересня 1944(1944-09-28)
м. Удіне, Італія Італія
Громадянство  Українська держава (1941)
Національність українець
Військова служба
Приналежність  Українська держава (1941)
Вид ЗС  УПА
Війни / битви Друга світова війна
Командування
керівник місії УГВР в Італії

Яросла́́в Я́вний (нар. 1913, тепер Скориківська сільська громада, Тернопільська область  — пом. 28 вересня 1944, біля м. Удіне, Італія) — український військовик та діяч ОУН.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1913 року в Кошляках нині Тернопільського району, навчався у Коломийській гімназії. З початку 1930-х про нього писали й в українських газетах США. У квітні 1933 року польська влада присудила рік тюрми.

1943-го Карпові Микитчуку та товаришам пропонують взяти участь у спробі УПА та УГВР налагодити зв'язки із західними союзниками — через сербських партизан, не підтримуючих прорадянські погляди.

Ярослав Явний (псевдо «Тураш») був у складі місії УПА, метою було поставлено вийти на західних алеатів щодо визнання ними незалежності України. По прибутті члени місії пристали до італійських партизанів — задля змоги контактувати з англійськими та американськими військами. Група діяла під прикриттям — що вони є торговцями від будівельної фірми «Organisation Todt». До Італії дісталися із Шибеника в Трієст, де й почали шукати вихід на підпілля — це було в серпні 1944-го. Євген Стахів зазначав, що Микитчук і Явний дісталися Трієста 24 липня, мали контакувати з «бадоліанцями». «Тураш» перейшов до партизанів із Джемони, однак потрапив у батальйон «Сталін», де й загинув — підірвався ручною гранатою. За спогадами Стахіва, Явний потрапив до червоних із двома побратимами.

Карпо Микитчук вибрався живим, згодом емігрував. Через десятиліття віднайшов могилу Ярослава Явного, 1972 року її упорядкував.

У 2010-х роках спільним проектом асоціації «Україна-Фріулі» та міської ради Преоне вдалося відновити могилу Ярослава Явного.

Посилання[ред. | ред. код]