Ядерна енергетика Португалії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ядерна енергетика в Португалії дуже обмежена і суворо некомерційна. Португалія має один дослідницький реактор потужністю 1 МВт, розташований у Національному центрі ядерних досліджень у Сакавені, який перебуває в стані постійної зупинки. Подальша діяльність в атомній енергетиці найближчим часом не планується. Інша ядерна діяльність включає такі медичні застосування, як радіологія, радіотерапія та ядерна медицина, а також використання промислових радіоактивних джерел.

У 1971 році Португалія планувала побудувати атомну електростанцію потужністю 8000 МВт, яку планували завершити до 2000 року. Плани були відкладені до 1995 року, коли було вирішено не продовжувати реалізацію проєкту.[1] У 2004 році уряд Португалії відхилив пропозицію переглянути своє рішення.[2] Після Революції гвоздик, військового перевороту у квітні 1974 року, в результаті якого було повалено режим Нова Держава, проєкти будівництва атомних електростанцій були відкладені або відхилені урядом.[3][4]

Наразі Португалія не має відпрацьованого палива. У вересні 2007 року активну зону португальського дослідницького реактора (RPI) було переведено з високозбагаченого на низькозбагачене паливо, весь збагачений уран, а також все відпрацьоване паливо було відправлено до Сполучених Штатів у рамках програми «Іноземні дослідження США». Програма прийому відпрацьованого ядерного палива реакторів». Рідкі стоки, що утворюються в ІРВ, а також стоки медичних установ зберігаються на місці, а потім скидаються відповідно до національного законодавства. Тверді радіоактивні відходи та утилізовані закриті джерела централізовано зберігаються в державному проміжному сховищі радіоактивних відходів.

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Countries which had concrete plans for nuclear power reactors, or actually start construction and cancelled all plans, or even phased out nuclear energy. World Information Service on Energy. 16 листопада 1998. Процитовано 14 липня 2007.
  2. Emerging Nuclear Energy Countries. World Nuclear Association. April 2009. Архів оригіналу за 29 жовтня 2019. Процитовано 22 квітня 2009.
  3. Lorenzo Cimarossa, Model for Evaluation of Nuclear Energy Costs in Portugal, Instituto Superior Técnico - Technical University of Lisbon (December 2010); pg.12 2.5.2 History of Nuclear Energy in Portugal
  4. Nuclear power: When the steam clears. The Economist. 24 березня 2011.