Ядерна енергетика Гани

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У Гані є один ядерний реактор, Ghana Research Reactor-1[en], розташований в Аккрі. Працює з 1994 року, використовується в дослідницьких, медичних і промислових цілях, але не для виробництва електроенергії.[1]

Призначення[ред. | ред. код]

Комісія з атомної енергії Гани досліджує використання ядерної енергії та є членом Міжнародної мережі ядерних бібліотек.[2] Комісія співпрацює з Міжнародним агентством з атомної енергії над впровадженням ядерної енергетики в Гані в рамках більш широкого проекту «Сталий енергетичний розвиток для Африки на південь від Сахари».[3] У Гані також є Вища школа ядерних і суміжних наук, яка готує студентів та аспірантів методам застосування ядерної науки в таких сферах, як сільське господарство, медицина та дослідження.[4] Обидві ці організації зосереджені більше на дослідженнях і дослідницькому реакторі, розташованому в Гані, ніж на атомній енергетиці.

Уряд Гани прагне до розвитку атомної енергетики як екологічно чистого джерела енергії, і станом на 2020 рік вживає підготовчих заходів для виробництва ядерної енергії. Президент Джон Агіекум Куфуор підтримав майбутнє будівництво атомних електростанцій, вбачаючи в ньому частину вирішення енергетичних проблем країни. Він ініціював створення Комітету з ядерної енергії для вивчення цього питання. У 2011 році директор Національного інституту ядерних досліджень Бенджамін Нярко також заявив, що вважає, що атомна енергетика може запобігти майбутнім енергетичним кризам. У міністерстві створили відділ з координації діяльності за проектом атомної енергетики.[5]

Російська державна атомна енергетична корпорація «Росатом» у серпні 2015 року підписала «Меморандум про взаєморозуміння» з Ганою щодо розробки реактора потужністю 1200 мегават у Гані, однак, оскільки загальне виробництво енергії в країні на той час становило лише 2831 МВт, для його розміщення будуть необхідні значні оновлення до національна енергетичної мережі.[6][7] У січні 2017 року МАГАТЕ завершило восьмиденну місію до Гани для огляду інфраструктури країни та підготовки до вибору міжнародних постачальників.[8] Подальша місія в жовтні 2019 року дійшла висновку, що було досягнуто значного прогресу, і що незабаром Гана буде готова обговорити свої варіанти з міжнародними партнерами.[9]

У 2022 році уряд схвалив план будівництва атомної електростанції потужністю 1 ГВт із запрошенням постачальників із США, Росії, Канади та Південної Кореї, підписання контракту очікується на 2024-2026 роки.[10]

Перелік реакторів[ред. | ред. код]

Назва Блок
№.
Реактор Статус Чиста потужність (MW) Початок будівництва Комерційне використання Закриття
Тип Модель
? 1 PWR ? Заплановано[11] 1000 02025 2025

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. The 30 kW Research Reactor Facility in Ghana: Past, Present and Future Programmes (PDF). International Atomic Energy Agency. Процитовано 1 червня 2020.
  2. Participating libraries. International Atomic Energy Agency. Процитовано 13 березня 2011.
  3. Joe Okyere; Salome Donkor (1 листопада 2002). Ghana to adopt nuclear power?. Graphic. Modern Ghana.
  4. Clark, Nancy L. "Electrical Power". A Country Study: Ghana (La Verle Berry, editor). Library of Congress Federal Research Division (November 1994). This article incorporates text from this source, which is in the public domain. [1]
  5. Ghana Considering Nuclear Power Option. gov of Ghana. Архів оригіналу за 21 травня 2012. Процитовано 12 червня 2013.
  6. Thinking big? Ghana, small reactors, and nuclear power. Energy Research & Social Science. doi:10.1016/j.erss.2016.07.001.
  7. Nuclear Energy for Sustainable Development: SWOT Analysis on Ghana's Nuclear Agenda. Energy Reports. doi:10.1016/j.egyr.2019.11.163.
  8. IAEA Reviews Ghana's Nuclear Power Infrastructure Development. International Atomic Energy Agency. Процитовано 1 червня 2020.
  9. IAEA Reviews Progress of Ghana's Nuclear Infrastructure Development. International Atomic Energy Agency. Процитовано 1 червня 2020.
  10. Presidential approval for nuclear in Ghana : Nuclear Policies - World Nuclear News. www.world-nuclear-news.org. Процитовано 6 вересня 2022.
  11. Presidential approval for nuclear in Ghana : Nuclear Policies - World Nuclear News. www.world-nuclear-news.org. Процитовано 6 вересня 2022.