Яківське

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Яківське
Герб Яківського Прапор Яківського
Країна Україна Україна
Область Закарпатська область
Район Мукачівський район
Громада Полянська сільська громада
Основні дані
Засноване 1500
Населення 335
Площа 4,48 км²
Густота населення 74,78 осіб/км²
Поштовий індекс 89311
Телефонний код +380 3133
Географічні дані
Географічні координати 48°38′29″ пн. ш. 22°56′39″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
286 м
Місцева влада
Адреса ради 89311, с. Плоске, 260
Карта
Яківське. Карта розташування: Україна
Яківське
Яківське
Яківське. Карта розташування: Закарпатська область
Яківське
Яківське
Мапа
Мапа

CMNS: Яківське у Вікісховищі

Я́ківське — село в Україні, в Мукачівському районі Закарпатської області. Входить до складу Полянської сільської громади.

Географія[ред. | ред. код]

Село розташоване на лівому березі річки Велика Пиня, права притока Пині.

Історія[ред. | ред. код]

Яківське, за переказами, заснували переселенці зі словацької Ізвор-Гути, які тут працювали на заготівлі лісу. Лісоруби побудували собі тимчасове житло, а потім завели господарство, перевезли сюди сім'ї. Старожили твердять, що ще у 30-их роках минулого століття вимова яківчан нічим не відрізнялася від словацького говору жителів Гути. Та і народна назва Яківського — «Чехи» — підтверджує це.

Стосовно назви села ходять також перекази, що ніби жив тут колись дяк, і після цього село стали називати Дяківським, а з часом Яківським. Це народне пояснення до певної міри знаходить своє підтвердження у праці А.Петрова «Карпаторуські місцеві назви» (1929 рік): «Павлово; Осада: Дякуский, урочище — Пожарниця, Ясиня, Межиростока, Штимовка, Бзова, Квасова». Назви урочищ збереглися до нашого часу. Під осадою автор, видно, мав на увазі присілок (ще у радянські часи Яківське називають хутором). Але звернемо знову увагу на дату першої згадки –1896 рік. Яківське зафіксовано як Jaküvskoje. Ніякого приставного «D» немає. Можливо, село походить від антропоніма Яків — імені одного з перших поселенців цієї місцевості.

Відомо, що у 30-х роках на березі потічка, що біжить через Яківське, була школа, де навчав дітей один вчитель. Приміщення школи не належало державі, а орендувалось. Як ми вже згадували, теперішня школа була відкрита лише у 80-х роках ХХ століття у приміщені колишнього лісництва.

Взаємодопомога, патріархальний устрій допомагали жителям Яківського вижити у важкі часи безробіття і голоду.

На початку 1950 року у Павлові був заснований колгосп ім. Ворошилова. Проіснувала артіль під цією назвою до вересня 1950 року, після чого влився у плосківський колгосп ім. 70 — річчя Сталіна: «…для швидкого побудування комунізму та побудови сильного колгоспу…».


Функціонує греко-католицька церква на честь святих апостолів Петра і Павла

РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ СВЯТО - ПЕТРО - ПАВЛІВСЬКОЇ ЦЕРКВИ

Туристичні місця[ред. | ред. код]

- мінеральне джерело

Населення[ред. | ред. код]

Згідно з переписом УРСР 1989 року чисельність наявного населення села становила 268 осіб, з яких 132 чоловіки та 136 жінок.[1]

За переписом населення України 2001 року в селі мешкало 335 осіб.[2] 100 % населення вказало своєю рідною мовою українську мову.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кількість наявного та постійного населення по кожному сільському населеному пункту, Закарпатська область (осіб) - Регіон, Рік, Категорія населення , Стать (1989(12.01)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  2. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Закарпатська область (осіб) - Регіон , Рік (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  3. Розподіл населення за рідною мовою, Закарпатська область (у % до загальної чисельності населення) - Регіон, Рік , Вказали у якості рідної мову (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.

Посилання[ред. | ред. код]