Яндіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яндіс
КраїнаСкіфія
Національністьскіфи
Діяльністьцар

Яндіс (або Іандіс ; дав.-гр. ΄Ιανδυσου) — легендарний скіфський цар, згаданий античним істориком Арріаном у творі «Історія Парфії» (Parthiaka в 17 книгах, збереглися лише цитати та уривки у пізніших авторів.

Згідно з Арріаном скіфський цар Яндіс жив під час легендарного єгипетського царя Сесостріса, і при них нібито сталося переселення племені парфів зі Скіфії в область, що нині займає (Парфію).[1]

У ряду античних авторів, починаючи з Геродота, згадується про похід Сесостриса проти скіфів, але ім'я царя скіфів зазвичай не згадується. Геродот, який перший повідомив про цей легендарний похід,[2] пише: «Сесорис пройшов материк, поки не перейшов з Азії до Європи й не розбив скіфів та фракійців. Я думаю, що далі скіфів і фракійців єгипетське військо не заходило, бо на їхній землі встановлені ті самі стели, а далі вони не зустрічаються. Звідси він повернув і пішов назад, а потім опинився на річці Фасіс».[3] Ім'я скіфського царя Яндіса сучасника Сесостріса згадується лише в Арріана.

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Латышев В. В. Известия древних писателей о Скифии и Кавказе. Том 1. СПб., 1890, стр. 522
  2. Аскольд Иванчик. Накануне колонизации. Северное Причерноморье и степные кочевники VIII-VII вв. до н.э. Архів оригіналу за 11 листопада 2018. Процитовано 8 листопада 2018.
  3. Геродот. История, II, 103.