Ян Блау

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ян Віллем Блау (нід. Jan (Joan) Willemsz. Blaeu) (1596—1673) — голландський гравер, картограф та видавець. Батько — Віллем Янсзон Блау.

1638 р., після смерті батька, Ян Віллем Блау разом з братом Корнеліусом продовжив його справу, а також став наступником свого батька на посаді картографа Голландської Ост-Індської компанії (в свій час картографом цієї компанії був учень його батька Гессель Ґеррітц). Після смерті брата в 1648 р. він сам керував створеною батьком компанією[1].

Карти України[ред. | ред. код]

1638 карта «Russiæ, vulgo Moscovia, pars australis» (Росія, в просторіччі Московія). На мапі Рязанщина показана як Ocraina, на південь від якої знаходиться Dikoia Pole (Дике Поле).[2].

1670 р. Ян Блау, зменшивши розміри карти Гійома Левассера де Боплана, видає чотири карти: «Ukrainae Pars, Quae Kiovia palatinatus vulgo dicitur» («Частина України, Київське воєводство»);«Ukrainae Pars, Quae Podolia palatinatus vulgo dicitur» («Частина України, Подільське воєводство»); «UKRAINAE PARS QVA BARCLAVIA PALATINATUS Vulgo dicitur» («Частина України, Брацлавське воєводство»); «UKRAINAE PARS QVA POKUTIA Vulgo dictur» («Частина України, Покуття»)[1].

Нікола Сансон у Франції та Ян Блау у Голландії працювали майже одночасно, адаптуючи «Спеціальну карту України» Боплана для її розміщення в стандартному на той час атласі формату фоліо. На відміну від Н. Сансона, Ян Блау створив не сім, а чотири карти України та українських земель на основі карти Г. Боплана. Покуття, Поділля, Брацлавщина та Київщина — чотири окремі роботи, що в картушах містять крім вказаних назв окреме позначення щодо кожного з них: «Частина України» та посилання на Боплана.[1].

З 1662 р. видавництво Блау друкує карти України у «Atlas Maior». В залежності від мови видання та замовлення атлас варіювався від 9 т. голландського видання до 12 т. найповнішого французького видання 1667 р. «Le Grand Atlas, ou Cosmographie Blaviane, en laquelle est exactement descritte la terre, la mer, et le ciel». Назви кожної з чотирьох карт суттєво відмінні від найменувань, застосованих Сансоном, і, очевидно, відповідають розумінню компанії Блау українських реалій середини XVII ст. Географічна деталізація, художній рівень виконання і оформлення карт Яна Блау значно перевищує рівень робіт Нікола Сансона. Не лише чотири карти України, але весь «Atlas Maior» можна назвати найбільш масштабним друкованим виданням XVII—XVIII ст. як з художньої, так і з наукової точки зору. Крім мови видання, кожний із надрукованих примірників атласу з 1662 р. до 1672 р. сильно відрізнявся один від одного якістю оформлення та декорування. Це напряму залежало від побажань замовників і суттєво впливало на вартість виробу. Заплановане видання Великого атласу Яна Блау іспанською мовою так і залишилося незавершеним. Під час великої пожежі в Амстердамі 23 лютого 1672 р. його майстерня повністю згоріла. Загинули друкарські верстати, книжки, папір. Смерть Яна Блау в наступному році з великою ймовірністю можна пояснити тим, що він так і не оговтався від удару, завданого йому пожежею. Він був похований в амстердамському храмі Вестеркерк. Його компанія припинила своє існування в 1698 р.[1].

Атлас 1664 р.[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Байцар АндрійНазва «Україна» на картах голландських картографів Блау (XVII ст.)http://baitsar.blogspot.com/2017/02/xvii_10.html [Архівовано 11 лютого 2017 у Wayback Machine.]
  2. Байцар АндрійУкраїнські землі на карті «Russiæ, vulgo Moscovia, pars australis» братів Блау. 1638 р. http://baitsar.blogspot.com/2017/11/russi-vulgo-moscovia-pars-australis-1645.html [Архівовано 1 грудня 2017 у Wayback Machine.]

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]