Японсько-корейський договір 1885 року

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Японсько-корейський договір 1885 року
Місце розташування Hanseongbud
Попередник Японсько-корейський договір 1882 року і Заколот року Капсін
Наступник Японсько-корейський договір 1904 року
Дата й час 9 січня 1885
Історичний період Період Мейдзі
Сторона, яка підписала Kim Hong-jipd і Іноуе Каору

Японсько-корейський договір 1885 року, також відомий як Хансонський договір (яп. 漢城条約, Kanjō Jōyaku) від історичної назви Сеула Хансон (кор.: 한성, 漢城) — угода між Японією та Кореєю після невдалого державного перевороту в корейській столиці в грудні 1884 року.

Історичне тло[ред. | ред. код]

4 грудня 1884 року була здійснена спроба державного перевороту, також відомого як переворот Капсіна[1]. Переворот був здійснений у той час, коли китайці вивели половину свого гарнізону з Сеула.[2]

Лише через три дні повстання було придушене китайськими військовими силами, які стояли в столиці Кореї місті Хансон (Сеул). Під час конфлікту було спалено будівлю японського представництва і сорок японців було вбито.

Іноуе Каору був головним японським дипломатом у відносинах з Кореєю. Дипломатичні переговори були завершені в січні 1885 р.[3]

Положення договору[ред. | ред. код]

Уряд Японії вимагав і отримав вибачення та відшкодування.

Наслідки[ред. | ред. код]

Намагаючись розрядити напруженість навколо Кореї, і Японія, і Китай погодилися вивести свої війська з Кореї в Тяньцзінській конвенції у квітні 1885 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Переворот Гапсін походить від традиційного корейського статево-вікового циклу знайомств. "Гапсін" - це аналог 1884 року за григоріанським календарем.
  2. Kim, Chun-gil. (2005). The History of Korea, p. 109. на «Google Books»
  3. Duus, Peter. (1995). The Abacus and the Sword: The Japanese Penetration of Korea, 1895-1910, p. 84. на «Google Books»

Список літератури[ред. | ред. код]