Ґелерт Ґріндельвальд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Персонаж світу Гаррі Поттера
Ґелерт Ґріндельвальд
Стать Чоловіча
Колір волосся світле
Колір очей Гетерохромія
Чистота крові чистокровний або напівкровний
Лояльність

Дурмстренґ
Нурменгард
Армія Ґріндельвальда

Гоґвортс
Перша поява "Гаррі Поттер і смертельні реліквії"

Ґелерт Ґріндельвальд (англ. Gellert Grindelwald) — вигаданий персонаж у серії книг Дж.К.Ролінґ про Гаррі Поттера. Вперше він згадується в книзі «Гаррі Поттер і філософський камінь», а з'являється — у «Гаррі Поттері і смертельних реліквіях»[1]. Ґелерт Ґріндельвальд є темним чаклуном, який вважався найсильнішим і небезпечним до приходу Волдеморта.

У фільмі «Гаррі Поттер та смертельні реліквії. Частина 1» юного Ґріндельвальда зіграв Джеймі Кемпбелл Бовер, а літнього Ґріндельвальда — Майкл Берн. У серії фільмів «Фантастичні звірі і де їх шукати», де Ґелерт Ґріндельвальд є головним антагоністом, роль виконав Джонні Депп[2].

Біографія[ред. | ред. код]

Ґелерт Ґріндельвальд уперше згадується в книзі «Гаррі Поттер і філософський камінь», коли Гаррі Поттер знаходить у шоколадній жабці картку Албуса Дамблдора, де зазначається, що Дамблдор переміг у дуелі Ґріндельвальда в 1945 році.

Ґріндельвальд був учнем школи магії Дурмстренг, яка знаходиться на північному сході Європи, але був з неї виключений у віці 16 років через свої небезпечні й злі експерименти, які мало не призвели до загибелі деяких з його однокурсників. Перед виключенням він залишив на одній зі стін школи символ смертельних реліквій. Після цього він переїхав до своєї двоюрідної бабусі Батільди Беґшот у Ґодрикову долину, де познайомився з юним Албусом Дамблдором. Але метою його візиту була могила одного із братів Певереллів, які за легендою першими отримали смертельні реліквії від Смерті. Ґелерт і Албус стають добрими друзями й разом вирішують шукати реліквії, щоб заволодіти світом і встановити новий світовий порядок, де б маґли підкорялись магам заради «більшої користі». Пізніше, Джоан Роулінг заявила, що юний Албус Дамблдор «втратив свій моральний орієнтир» через любов до Ґріндельвальда, але вона не сказала, чи любов була взаємною[3][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ролінґ Дж.К. Гаррі Поттер і смертельні реліквії. Пер. з англ. В.Морозова. — К.: А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2007. — 637 с.
  2. Катерина Сліпченко (24 листопада 2016). Джоан Ролінг розповіла про продовження «Фантастичних звірів». Zaxid.net. Архів оригіналу за 25 листопада 2016. Процитовано 25 листопада 2016.
  3. J. K. Rowling Outs Hogwarts Character (англ.) . Associated Press. 20 жовтня 2007. Архів оригіналу за 25 листопада 2016. Процитовано 25 листопада 2016.
  4. Rowling dubs Dumbledore of 'Harry Potter' books as gay (англ.) . NYDailyNews. 19 жовтня 2007. Архів оригіналу за 25 листопада 2016. Процитовано 25 листопада 2016.