.invalid

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
.invalid
Введений 1999
Тип домену зарезервований загальний домен верхнього рівня
Стан зарезервований для запобігання конфліктів і плутанини
Реєстратор IANA
Спонсор
Призначення За необхідності, щоб показати недійсну адресу
Обмеження на реєстрацію Реєстрація неможлива
Документи RFC 2606
Вирішення суперечок Немає
Вебсайт немає

.invalid — загальний домен верхнього рівня. Зарезервований Internet Engineering Task Force (англ. IETF) у RFC 2606 у червні 1999 року. Не призначений для установки як домен верхнього рівня у глобальній системі доменних імен (DNS)[1].

Інші зарезервовані домени: .example, .localhost, .test.

Цей загальний домен верхнього рівня було зарезервовано для зниження ймовірності конфліктів і плутанини[1]. Таким чином це ім'я можна використовувати у документації або для тестування.

Домен верхнього рівня .invalid іноді використовується як ім'я домену в псевдо-уніфікованих ідентифікаторах ресурсу (англ. Uniform Resource Identifier - URI) для інформування про помилку при наборі адреси або для захисту приватного життя. Наприклад, у протоколі встановлення сеансу (англ. Session Initiation Protocol - SIP) область anonymous.invalid у SIP URI вказує на приховування особистості того, хто дзвонить[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б RFC 2606 — Reserved Top Level DNS Names, D. Eastlake, A. Panitz, The Internet Society (June 1999). Архів оригіналу за 6 травня 2020. Процитовано 14 листопада 2012.
  2. RFC 3325, Private Extensions to the Session Intitiation Protocol, C. Jennings, J. Peterson, M. Watson, The Internet Society (November 2002). Архів оригіналу за 1 липня 2013. Процитовано 14 листопада 2012.