3D-ручка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з 3D ручка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

3D-ручка або 3Doodler — інструмент, що здатен малювати пластиком 3D-об'єкти. Розроблений Пітером Ділвортом, Максвелом Боугом і Деніелем Коуеном із «WobbleWorks». Інструмент працює шляхом видавлювання нагрітого АБС-пла́стика, який майже миттєво охолоджується у тверду, стійку структуру, дозволяючи створювати тривимірні предмети. Він використовує пластикову нитку, що виготовляється або з акрилонітрил-бутадієн-стирену («ABS»), полілактидної кислоти («PLA»), або «FLEXY», термічного поліуретану («ТПУ»), який плавиться й пізніше охолоджується за допомогою запатентованого процесу при переміщенні через перо, яке може бути використане для створення 3D-об'єктів вручну.[1] 3Doodler описаний як клейовий пістолет для 3D-друку.[2]

3D-ручка

Принцип роботи[ред. | ред. код]

Принцип роботи гарячої 3D-ручки неймовірно простий. На відміну від звичайних пристроїв для письма та малювання, замість чорнила заправляється пластикова нитка. У задній частині корпусу передбачено спеціальний отвір, в який вставляється філамент — матеріал, який використовується для друку на 3D принтері і являє собою пластмасову нитку перетином 1,75 або 3 мм.). Вбудований механізм автоматично підводить нитку до екструдеру, де вона розплавляється і видавлюється в розплавленому вигляді назовні.

Металевий наконечник друкованої головки нагрівається до температури 240°С, тому при роботі з пристроєм слід дотримуватися базових правил техніки безпеки.

Незважаючи на те, що ручки обладнані вбудованим вентилятором для прискорення процесу застигання пластика, недбале ставлення до приладу безпосередньо пов'язано з ризиком отримати опік.

Історія винаходу[ред. | ред. код]

Першою у напрямку розвитку 3D-друку стала ручка 3Doodler від компанії Wobbleworks.

Команда звернулася до порталу Kickstarter для збору коштів, необхідних для втілення проєкту в життя.

Поставивши за мету зібрати $ 30 000, компанія Wobbleworks зуміла отримати більше двох мільйонів доларів до моменту закінчення кампанії, що говорить про високий інтерес публіки.

На даний момент асортимент 3D-ручок включає в себе фактичні клони 3Doodler — такі, як 3DYAYA або SwissPen, а також більш оригінальні розробки, включаючи Dim3W і LIX.

Основний принцип роботи всіх цих пристроїв однаковий, але є і деякі конструктивні особливості, спрямовані на вдосконалення досить молодої концепції.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Design, Author: Joseph Flaherty Joseph Flaherty. 3Doodler Lets You Hand-Draw 3-D Objects. WIRED. Архів оригіналу за 23 березня 2017. Процитовано 22 березня 2017.
  2. Staff writer (22 лютого 2013). Pen 'writes' in 3D with plastic. UPI. Архів оригіналу за 23 лютого 2013. Процитовано 23 лютого 2013.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Користь 3D ручки для розвитку дитини [Архівовано 12 липня 2018 у Wayback Machine.]