3 карбованці «500-річчя Російської держави (Московський кремль)»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
500-річчя Російської держави
(Московський кремль)
СРСР СРСР
Номінал3 карбованців
Маса31.1 г
Діаметр39 мм мм
Товщина3,3 мм
Гуртрубчастий
Металсрібло
Роки карбування1989
Аверс
Аверс
Описгерб СРСР
Реверс
Реверс
Описзображення Московського Кремля XV ст.
ГраверН. А. Носов

500-річчя Російської держави (Московський кремль) (рос. 500-летие Российского государства (Московский кремль)) — срібна ювілейна монета СРСР вартістю 3 карбованця, випущена 31 серпня 1989 року.

Тематика

[ред. | ред. код]

На монеті було зображено Московський кремль XV століття — найдавніша частина Москви, головний суспільно-політичний, духовно-релігійний і історико-художній комплекс столиці Росії, офіційна резиденція президента Російської Федерації.

Кремль розташований на високому лівому березі Москви-ріки — Боровицькому горбі, при впаданні в неї річки Неглинної.

У плані Кремль — неправильний трикутник площею 27,5 га. Південна стіна звернена до Москви-ріки, північно-західна — до Александровського саду, східна — до Красної площі. Територіально розташований в Центральному адміністративному окрузі Москви, виділений як самостійна адміністративна одиниця.

Історія

[ред. | ред. код]

У 1989—1991 роках було випущено серію монет «500-річчя Російської держави» з якістю пруф — 6 срібних монет номіналом у 3 карбованці, 3 паладієвих монет номіналом 25 карбованців, 3 монети номіналом 50 карбованців і 3 монети номіналом 100 карбованців у золоті, а також 3 монети номіналом 150 карбованців у платині. Монети було присвячено історичним подіям, регаліям, пам'ятникам, культурним і політичним діячам, тісно пов'язаних з історією Росії.

Монети карбувалися на Московському монетному дворі (ММД).

Опис та характеристики монети

[ред. | ред. код]
Номінал
крб.
Метал Маса
грам
Діаметр
мм.
Гурт Тираж
штук
3
срібло
31.1
39
рубчастий
40.000 (пруф)

Зверху герб СРСР з 15 витками стрічки, під ним літери «СССР», нижче ліворуч і праворуч риса, під рискою зліва хімічне позначення «Ag» і проба «900» металу з якого зроблена монета, під ними чиста вага дорогоцінного металу «31,1», під рискою праворуч монограма монетного двору «ММД», нижче позначення номіналу монети цифра «3» і нижче слово «РУБЛЯ», знизу у канта рік випуску монети «1989».

Ліворуч, зверху і праворуч уздовж канта монети слова «500-ЛЕТИЕ ЕДИНОГО РУССКОГО ГОСУДАРСТВА», в середині панорамний вид на Московський Кремль, нижче цифра «XV в.», знизу уздовж канта слова «МОСКОВСКИЙ КРЕМЛЬ».

Рубчастий (300 рифлень).

Автори

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]