Advanced Video Codec High Definition

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логотип Advanced Video Codec High Definition
Логотип Advanced Video Codec High Definition

AVCHD (Advanced Video Codec High Definition — «удосконалений відеокодек високої чіткості») — формат запису відео високої чіткості, запропонований Sony та Panasonic в середині 2006. Для запису використовуються DVD-диски, тверді диски або флеш-пам'ять. Цей формат конкурує з іншими форматами «кишенькових» відеокамер, особливо такими як HDV та MiniDV.

Огляд[ред. | ред. код]

File organization on Panasonic and Canon solid-state AVCHD camcorders

В форматі AVCHD використовується кодек стиснення відео MPEG-4 AVC/H.264 (AVC) та кодеки стиснення звуку Dolby AC-3 (Dolby Digital) або linear PCM. Нестиснене лінійне аудіо PCM не використовується в побутових пристроях, проте застосовується в відеокамерах NXCAM компанії Sony.

Окрім можливості запису аудіо та відео, формат AVCHD включає в себе функції поліпшення товарного вигляду: меню навігації, слайд-шоу та субтитри. Система навігації за меню схожа на систему, яка використовується в DVD-дисках: користувач може мати моментальний доступ до окремих відео фрагментів з головного екрану. Слайд-шоу може бути створено з послідовності стоп-кадрів і може супроводжуватися звуковою доріжкою. Субтитри використовуються в деяких відеокамерах для позначення міток запису (так звані timestamp).

Потоки аудіо, відео, субтитрів та додаткової інформації мультиплексуються в транспортний потік MPEG і зберігаються на носіях у вигляді бінарних файлів. Як правило, на картах пам'яті та на жорстких дисків використовується файлова система FAT32, а на оптичних дисках — файлові системи UDF або ISO 9660.

На рівні файлової системи структура AVCHD схожа на файлову систему Blu-ray Disc, але не тотожна їй. Так в пристроях компаній Canon та Panasonic використовується формат назв імен файлів «8.3», в той час як у дисках Blu-ray — формат LFN. Іншою відмінністю є розташування директорії BDMV, в якій містяться медіа-файли. В DVD-відеокамерах папка BDMV знаходиться в кореневій директорії, як і на диску Blu-Ray. Проте в відеокамері з твердим диском компанії Canon Canon HG10 папка BDMV знаходиться в директорії AVCHD, яка розташована в кореневій директорії.

AVCHD-записи можуть бути передані на комп'ютер шляхом підключення відеокамери за допомогою USB-з'єднання. Дані зі знімних носіїв, таких як карти пам'яті SDHC та Memory Stick та дисків DVD можуть бути завантажені безпосередньо в комп'ютер. Копіювання файлів з відеокамери AVCHD або зі змінного носія може бути виконано з вищою швидкістю, ніж з магнітної плівки відеокамери, тому що швидкість передачі даних не обмежена у реальному часі відтворення.

Подібно до того, як редагування відео в форматі DVCPRO HD та HDV вимагає дуже потужного комп'ютера, так і в форматі AVCHD вимагає великих потужностей для редагування. У порівнянні з HDV, для формата AVCHD потрібно 2-4-кратне підвищення обчислювальної потужності для відтворення в реальному часі: на центральний процесор та відеокарту комп'ютера лягає велике навантаження.

Характеристики[ред. | ред. код]

Video
Відеосигнал 1080/60i

1080/50i

1080/24p

1080/25p

720/60p

720/50p

720/24p

480/60i 576/50i
Розмір кадру в пікселях 1920×1080

1440×1080

1280 x 720 720×480 720×576
Пропорції кадру 16:9 4:3, 16:9
Стиснення відео MPEG-4 AVC/H.264 (рівень основного профіля −4.0 або рівень високого профіля-4.1, в залежності від постачальника)
Яскравість частота дискретизації 74.25 MHz

55.7 MHz

74.25 MHz 13.5 MHz 13.5 MHz
Формат вибірки кольору 4:2:0
Квантування 8 bits (both luminance and chrominance)
Audio
Стиснення Dolby Digital (AC-3) Linear PCM
Швидкість потоку стисненого аудіо 64 to 640 kbit/s 1.5 Mbit/s (2 channels)
Режим аудіо 1-5.1 channels 1-7.1 channels
System
Тип потоку система передачі MPEG
Швидкість передачі системних даних до 24 Мбіт/с (AVCHD згідно з Рівнем 4.1 високого профілю H264)

до 17 Мбіт/с (AVCHD згідно з Рівнем 4.0 основного профілю H264)

до 18 Мбіт/с для DVD носіїв

Розширення назви файлу (як правило) mts (on camcorder), m2ts (після завантаження в комп'ютер)
Носії 8 cm оптичні носії (DVD)

SD/SDHC Memory Card

«Memory Stick»

Вбудований жорсткий диск або флеш-пам'ять

Продукція[ред. | ред. код]

Апаратні засоби[ред. | ред. код]

Програмні засоби[ред. | ред. код]

Програми, які підтримують редагування AVCHD-формату:

Наступне програмне забезпечення може переконвертовувати AVCHD в інші формати:

  • Roxio's Toast Titanium 9 може імпортувати відео AVCHD та записувати Blu-ray- та DVD-диски.
  • Canopus's AVCHD Converter може конвертувати AVCHD у формат, який може редагуватися, використовуючи Canopus' EDIUS 3/4.
  • Зв'язаний інструмент, Canopus' ProCoder, може виконувати конвертування у формати, придатні до редагування в інших програмах, які не підтримують AVCHD безпосередньо.

Див. також[ред. | ред. код]

  • AVCREC: стандарт запису AVC, що кодується, Blu-ray Disc HD на звичайних дисках DVD.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]