Гекончик тянь-шанський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Alsophylax tokobajevi)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гекончик тянь-шанський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Зауропсиди (Sauropsida)
Підряд: Геконоподібні (Gekkota)
Родина: Геконові (Gekkonidae)
Рід: Altiphylax
Вид: Гекончик тянь-шанський
Altiphylax tokobajevi
(Eremchenko & Szczerbak, 1984)[1]

Синоніми
Alsophylax tokobajevi Jeremčenko & Szczerbak, 1984
Посилання
Віківиди: Altiphylax tokobajevi
МСОП: 174110

Гекончик тянь-шанський (Altiphylax tokobajevi) — вид геконоподібних ящірок родини геконових (Gekkonidae)[2]. Ендемік Киргизстану.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібні ящірки довжиною тулуба до 4,5 см і довжиною хвоста до 4 см. Спостерігається статевий диморфізм — самиці більші за самців. Загальною будовою схожий з іншими гекончиками, задні кінцівки (викривлені пальці) більше нагадують геконів роду Cyrtopodion. У самиць анальні пори не виражені. Пальці тонкі, криві. На верхній поверхні тулуба дрібні округлі гладкі горбки, що переходять на хвіст, вони розташовані невпорядковано. У носовій області до ніздрів торкається великий міжносовий щиток та дві дрібні додаткові носові лусочки. Пальці слабо викривлені. Кількість анальних пір, розвинених у самців, не перевищує 6—7. Хвостові сегменти слабо помітні — до 9-10 сегмента. Хвостові горбки опускаються на бічні поверхні хвоста до 6—8 сегмента. Хвіст знизу вкрито одним рядом збільшеної луски.

Забарвлення верхньої сторони тіла сірувато-буре, хвіст сірувато-вохристий. Поперек тулуба від шиї до основи хвоста проходить 6-7 широких смуг. На голові дві вохристо-бурі смуги. На верхній стороні хвоста чорні лінії перетворюються на невеликі чорні плями трикутної форми. Нижня поверхня тулуба рожево-біла з гіпсовим відливом. У молодих особин увесь хвіст має яскравий помаранчево-жовтий колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє глинясті денудіровані адири, майже позбавлені рослинності або вкриті рідкими кущами курая. У цих біотопах гекончики зустрічаються під плитами пухкого сланцю та у вимоїнах на схилах крутизною до 45° на висотах над рівнем моря 1800 м (селище Байгончек) — 2100 м (селище Джергетал). Це «найвисокогірніший» з усіх гекончиків. Вони також живуть на лесових урвищах сезонних потоків і струмків, в ярах, порослих вербою, шипшиною й глодом. Можуть селитися і в будівлях, особливо у руїнах, де була помічена чисельність 30 особин на 170 м периметра стін і будівель. Ховаються у просторах під уламками скельних порід, щілинах, руїнах будівель, іноді норах гризунів. Тянь-шанські гекончики активні вночі, з'являються на поверхні у сутінках та на початку ночі. Харчується комахами, довгоносиками, цикадами, гусеню метеликів, а також павуками.

Виходять з зимівельних сховищ на початку травня. Ці гекони стають статевозрілими при досягненні довжини тіла 3,7-3,8 см. Це яйцекладні ящірки. У кладці 1-2 яйця розміром 10,5-12,5 х 6,8-9,0 мм. Через 94 дні з'являються молоді гекончики з довжиною тулуба 21,4 мм, хвоста — 19,2 мм. Для цього виду характерні колективні кладки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Зустрічається на обмеженому ареалі, в центральному Тянь-Шані у Киргизстані в басейнах річок Середній Нарин та Алабуга[en]. Рідкісний вузький ареальний ендемічний вид, внесений до Червоної книги Киргизії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. B.K. Epeмчeнкo & H.H. Щepбак. Новый вид геккона (Reptilia, Gekkonidae) из Тянь-Шаня. „Вестник Зоологии”. 1984 (2), s. 47, 1984. 
  2. Altiphylax tokobajevi у Reptarium.cz Reptile Database