Altanius

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
†Алтаніус
Час існування: еоцен

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Людиноподібні (Hominidae) (?)
Рід: Altanius
Види
  • Altanius orlovi
Посилання
EOL: 4523159
Fossilworks: 40796

Altanius — рід вимерлих приматів, що існували на початку еоцену в Монголії. Хоча його філогенетичні відносини сумнівні, багато хто з них відносить його до примітивних Omomyidae або як члена якоїсь сестринської групи Adapidae і Omomyidae. Рід представлений одним видом, Altanius orlovi.

Морфологія[ред. | ред. код]

Багато скам'янілих решток Altanius, представлені окремими фрагментами зубів. Тим не менш, велика кількість зразків, зібраних з періоду відкриття виду Dashzeveg and McKenna's у 1977 і до сьогодні, дали повний зубний ряд.

Визначення характеристик стоматологічних роду включають невеликі, високо, trigonids, переднього басейну — нижніх молярів, премолярів і високий. Це пов'язано з omomyoid групи в її неконденсованій щелепі, зниження paraconids на нижніх молярів, і в цілому коротше молярів. Ці риси є занадто численними, щоб було легко розроблена паралельна еволюція. В 4 таксонів в премолярів, подвійні корені другого премоляра і нередуцірованних собак і останньому корінному зубі , зуби Altanius занадто примітивні, щоб бути omomyoids, що нагадує найкращі Carpolestidae, група Plesiadapiformes. Прорізування зубів також не відрізняються від примітивних adapoids Donrusselia і Cantius. Тим не менш, висока мова Каспію і короткі talonids, басейн на дальньому кінці нижніх молярів, риси, теж виведені для цього зразка, щоб бути примітивним предком omomyoid .

Філогенія[ред. | ред. код]

Знайдено в 1977 році, цей рід був одним з перших викопних еоценових приматів яких знайшли в Азії і вказує, що ранні примати випромінювань не були представлені в Північній Америці і Європі. Altanius, з сумішшю зубних рис, якихось неймовірно примітивних, деякі дуже схожі на інші omomyoids, а деякі вузькоспеціалізовані. Швидше за все, він є членом груп сестр, яка відгалужується або безпосередньо перед або відразу після omomyoid / adapoid розколу, хоча є багато інших інтерпретацій.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Fleagle, J. G. 1999. Primate Adaptation and Evolution. San Diego, Academic Press.
  • Mikko's Phylogeny Archive
  • Gingerich, PD et al. Dentition and systematic relationships of Altanius orlovi from the early Eocene, Mongolia. Geobios, 24, 637-646.
  • Godinot, M. A Summary of Adapiform Systematics and Phylogeny. Folia Primatologica, 1998
  • Gunnel, GF and Rose, KD. 2002. Tarsiifromes:Evolutionary History and adaptation. The Primate Fossil Record. Cambridge University Press.