Arabel

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Arabel

Сухопутна версія Arabel
Основна інформація
Країна Франція Франція
Виробник Thales Group
Параметри
Входить до складу зенітних ракетних комплексів FSAF SAMP/T, SAAM
Діапазон частот X-діапазон
Частота обертів 60 1/хв

Arabel — тривимірний радар (радіолокаційна станція) з електронним скануванням простору виробництва французької групи Thales. Радар Arabel входить до складу зенітних ракетних комплексів, оснащених зенітними ракетами Aster; він знаходиться на озброєнні ВПС і ВМС Франції, армії Італії та Королівського флоту Саудівської Аравії. Його військово-морською версією, зокрема, оснащені фрегати типу La Fayette та авіаносець Charles de Gaulle.

Історія[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

Розробка радара Arabel бере свій початок з угоди в розмірі 1,5 млн. франків, укладеної у 1982 році між Головним управлінням озброєнь Франції, Thomson-CSF і Aérospatiale про фінансування досліджень щодо створення радара для зенітного ракетного комплексу, оснащеного рекетами Aster. У 1988 році Arabel було обрано основним радаром протиповітряної оборони для майбутнього авіаносця Charles de Gaulle і майбутніх стелс-фрегатів типу Ла Файєт.

Випробування та введення в експлуатацію[ред. | ред. код]

Експерименти з прототипами радара почалися в 1989 році, його остаточні характеристики були визначені в 1993 році. Перше випробування остаточної версії радара Arabel відбулося того ж року, а перша стрільба ракетами Aster, керованими Arabel, відбулася в 1995 році . Випробування військово-морської версії проходили на борту дослідно-експериментального корабля Île d'Oléron з 1997 по 1999 рік, коли було успішно перехоплено ціль, що рухалася зі швидкістю близько 1 М на висоті 50 м.[1]

Перший серійний радар Arabel було доставлено у 1997 році для встановлення на авіаносці Charles de Gaulle. Перше міжнародне замовлення (з Саудівської Аравії) відбулося того ж року. Перші Arabel у наземному варіанті, які входять до зенітних ракетних комплексів FSAF SAMP/T, були замовлені Францією та Італією в 1998 році. Остаточні замовлення на наземні системи для цих двох країн були розміщені через OCCAR у листопаді 2003 року.

У жовтні 2010 року Arabel, встановлений у Центрі ракетних випробувань DGA в Біскарроссі, дав змогу перехопити ціль, що імітувала балістичну ракету середньої дальності.

Характеристики[ред. | ред. код]

Arabel — це тривимірний радар, оснащений обертовою пасивною фазованою антенною решіткою, що обертається зі швидкістю 60 1/хв. Його промінь, шириною 2° по азимуту, може охоплювати до 70° по висоті. Радар працює в X-діапазоні. Частота сигналу може змінюватися більш ніж на 10% від діапазону можливих частот. Потужність, формат та інші характеристики сигналу контролюються комп'ютером [2] .

Одночасно радар може стежити за 50 цілями в усіх напрямках і дає змогу вражати кожну з них ракетою Aster. Це надає можливість протистояти атакам насичення, у тому числі в середовищі радіоелектронної боротьби.

Військово-морська версія Arabel[ред. | ред. код]

Військово-морська версія Arabel використовується в складі комплексу SAAM, де вона застосовується з ракетами Aster 15. Вона дає змогу виявляти протикорабельні ракети, що рухаються зі швидкістю до 2,5 М і маневрують з прискореннями до 15 g , у тому числі в разі зближення на одному рівні з хвилями або атаки з пікірування. Окрім оборони від протикорабельних ракет, військово-морська версія Arabel надає й інші можливості протиповітряної оборони.

Антена радара повинна бути встановлена на висоті понад 25 метрів над рівнем моря . Систему можна інтегрувати навіть у легкі кораблі (водотоннажністю від 2000 т). [3]

Сухопутна версія Arabel[ред. | ред. код]

Сухопутна версія Arabel використовується в складі зенітного ракетного комплексу FSAF SAMP/T, де вона використовується з ракетами Aster 15 або Aster 30. У порівнянні з військово-морською версією, радар має електроніку, адаптовану до кращих характеристик Aster 30, і забезпечує захист, у тому числі, від тактичних балістичних ракет, протирадіолокаційних ракет та ракет, що наближаються на малій висоті.

Радар Arabel виконано у вигляді захищеного модуля з висувною антеною, установленого на вантажівці (як правило, Renault TRM 10000). Весь комплекс FSAF SAMP/T можна транспортувати літаками Lockheed C-130 Hercules або C-160 Transall. Після розгортання комплекс готовий до роботи через 45 хвилин. Радар Arabel може керувати чотирма пусковими установками ракет Aster, використовуючи схему передачі інформації подвійним резервуванням.

Оператори[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Arabel (pdf). Forecast International (англ.). mai 2014. Forecast International. Процитовано 4 juin 2019..
  • Naval Arabel (pdf). Thales 7 Seas (англ.). Thales 7 Seas. Процитовано 4 juin 2019..

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Historique. www.netmarine.net. Процитовано 13 січня 2023.
  2. Forecast International, с. 2.
  3. Forecast International, с. 3, Variants/Upgrades.
  4. Lagneau, Laurent (1 лютого 2020). La protection des unités de mêlée de l'armée de Terre contre les menaces aériennes fait débat. Zone Militaire (fr-FR) . Процитовано 13 січня 2023.
  5. а б Forecast International, с. 6, Worldwide Distributions/Inventories.
  6. Forecast International, с. 5, Contract/Orders & Options.