Atlantic Coast Airlines

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Atlantic Coast Airlines
ІАТА
DH
ІКАО
BLR
Позивний
Blue Ridge
Типавіакомпанія
Дата заснування1989
Завершення діяльності5 січня 2006
ХабиАеропорт Даллеса
АльянсStar Alliance
Материнська компаніяFLYid
Штаб-квартираDullesd
Сайтatlanticcoast.com

Atlantic Coast Airlines (ACA) — колишня регіональна авіакомпанія Сполучених Штатів Америки, яка належала авіаційного холдингу Atlantic Coast Airlines Holdings, Inc., зі штаб-квартирою в Далласі (Вірджинія). Працювала під торговими марками (брендами) United Express авіакомпанії United Airlines і Delta Connection авіакомпанії Delta Air Lines[1].

Історія

[ред. | ред. код]

Atlantic Coast Airlines була утворена і почала комерційні операції 15 грудня 1989 року. З самого початку своєї діяльності авіакомпанія працювала у рамках партнерської угоди (код-шерінг) з магістральної авіакомпанії United Airlines. У 1999 році ACA створила дочірнього перевізника Atlantic Coast Jet для роботи з Delta Air Lines під брендом Delta Connection, однак незабаром дочірня компанія була ліквідована, а маршрутна мережа в код-шерінг з Delta Air Lines перейшла безпосередньо в ACA.

Під брендом United Express авіакомпанія Atlantic Coast Airlines виконувала польоти на літаках Handley Page Jetstream, BAe Jetstream 41 і на регіональних реактивних літаках фірми Bombardier з Міжнародного аеропорту Вашингтон Даллес і Міжнародного аеропорту Чикаго О'Хара. За брендом Delta Connection ACA виконувала рейси на літаках Fairchild Dornier 328 з Міжнародного аеропорту Логан (Бостон), Нью-Йоркського аеропорту Ла-Гуардіа і Міжнародного аеропорту Цинциннаті/Північний Кентуккі. За 2003 рік отримані доходи авіакомпанії склалися приблизно з 80 % рейсів під брендом United Express і 20 % від польотів під брендом Delta Connection.

В грудні 2002 року авіакомпанія United Airlines вступила в стан банкрутства й уклала контракт з консалтинговою фірмою Bain & Company для проведення процедури оцінки та перегляду договорів з регіональними авіакомпаніями. Керівництво Atlantic Coast Airlines представило на розгляд програму подальшої співпраці з Юнайтед з передбаченими значними скороченнями операційних витрат і зниженням цін на авіаквитки, але при умові одержання статусу єдиного регіонального партнера за програмою United Express. В ході непростих переговорів, а також в умовах жорсткої конкуренції з боку інших регіоналів, авіакомпаніям не вдалося дійти до порозуміння, проте надалі ACA продовжила роботу під брендом United Express, виконуючи умови чинного десятирічного контракту з United Airlines.

Влітку 2003 року з боку авіаційного холдингу Mesa Air Group робилися спроби поглинання Atlantic Coast Airlines, причому методами, які деякі фахівці класифікують як явні порушення законодавства і які є предметом пильної уваги Комісії з торгівлі цінними паперами (США). Керівництво та працівники ACA докладали максимум зусиль щодо запобігання захоплення авіакомпанії і через кілька місяців план холдингу Mesa Air Group з придбання 100 % акцій ACA був згорнутий.

19 листопада 2003 року Atlantic Coast Airlines оголосила про перехід авіакомпанії в категорію низькобюджетних авіаперевізників зі зміною назви на Independence Air. 4 серпня 2004 року закінчився термін партнерської угоди по програмі United Express, а 2 листопада 2004 року закінчився код-шерінг з Delta Air Lines на використання бренду Delta Connection. Комерційні рейси під новою назвою Independence Air почалися 16 червня 2004 року, а 5 січня 2006 року авіакомпанія повністю припинила свою діяльність.

10 березня 2006 року магістральна авіакомпанія Northwest Airlines придбала сертифікат експлуатанта Independence Air з метою його використання у формуванні дочірнього регіонального авіаперевізника. Знову створена авіакомпанія Compass Airlines розпочала виконання комерційних перевезень в серпні 2007 року на реактивних літаках Embraer 175.

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]