Bluebird Records

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Bluebird Records

Головна компанія Sony
Рік заснування: 1933
Рік закриття:
Засновник(и): Ілай Оберштайн
Жанр(и): кантрі, блюз, джаз, дитяча музика
Країна: США США
Місцезнаходження: Чикаго

Bluebird Records — дочірній лейбл звукозапису компанії RCA Victor, заснований 1933 року. Найбільш відомий записами кантрі, блюзу та джазу, а також дитячої музики 1930-х і 1940-х років. Наразі лейбл належить материнській компанії Sony Music Entertainment.

Історія[ред. | ред. код]

Заснований Ілаєм Оберштайном[1] у квітні 1933 року як підрозділ RCA Victor лейбл Bluebird Records мав конкурувати з іншими бюджетними лейблами того часу. Записи робилися швидко і дешево[2] . Так званий «Звук Bluebird» походив від сесійного гурту, який використовувався на багатьох записах для скорочення витрат. До складу гурту входили такі музиканти, як Біг Білл Брунзі, Рузвельт Сайкс, Вошборд Сем[en] та Сонні Бой Вільямсон I. Багато блюзових музикантів були підписані на RCA Victor і Bluebird Лестером Мелроузом, шукачем талантів і продюсером, який мав фактичну монополію на чиказькому блюзовому ринку. У ці роки лейбл Bluebird став домівкою чиказького блюзу.

Bluebird записував і перевидавав джаз і музику біг-бендів Теда Вімса, Руді Валле, Джо Хеймса, Арті Шоу, Гленна Міллера, Шепа Філдса та Ерла Хайнса. Під час Другої світової війни лейбл перевидавав записи Дюка Еллінгтона, Джеллі Ролла Мортона та Бенні Мотена. До списку кантрі-виконавців Bluebird входили The Blue Sky Boys, Delmore Brothers, Білл Бойд, The Monroe Brothers, Елтон Брітт, Джиммі Роджерс та Carter Family[2].

Після Другої світової війни лейбл Bluebird припинив свою діяльність, а раніше випущені ним записи були перевидані на стандартному лейблі RCA Victor. У 1950-х роках RCA Victor відродила Bluebird для серії бюджетних записів на 12-дюймових платівках (1953), джазових релізів та перевидань, дитячих записів (1956)[2] та бюджетної серії RCA Victor Bluebird Classics. У 1960-х роках назву Bluebird було знову скасовано, а деякі записи, видані у 1950-х роках під цією маркою, були передані на недорогий лейбл RCA Camden. В середині 1970-х років лейбл був знову активований RCA для серії перевидань біг-бендів, свінгу та джазу. Згодом лейбл Bluebird використовувався для перевидань на компакт-дисках деяких джазових і попкомпозицій, що були спочатку видані на лейблі RCA Victor[2].

Вибрані виконавці лейблу[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Williams, Justin A.; Williams, Katherine Ann, ред. (2016). The Cambridge Companion to the Singer-Songwriter (англ.). Cambridge University Press. с. 45. ISBN 9781107063648. Процитовано 31 серпня 2023.
  2. а б в г The Country Music Hall of Fame and Museum (2012). Rumble, John; McCall, Michael (ред.). The Encyclopedia of Country Music (англ.). Oxford University Press. с. 39-40. ISBN 9780199920839. Процитовано 31 серпня 2023.