Артур Крудап

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артур Крудап
англ. Arthur Crudup
Зображення
Крудап на блюзовому фестивалі в Анн-Арбор, Мічиган, серпень 1969
Крудап на блюзовому фестивалі в Анн-Арбор, Мічиган, серпень 1969
Основна інформація
Повне ім'я Артур Вільям Крудап
Дата народження 24 серпня 1905(1905-08-24)
Місце народження Форест, Міссісіпі, США
Дата смерті 28 березня 1974(1974-03-28) (68 років)
Місце смерті Нассавадокс, Вірджинія, США
Причина смерті інфаркт міокарда
Поховання Вірджинія
Роки активності 19391974
Громадянство США
Професія співак, гітарист
Інструменти гітара, вокал
Жанри блюз
Псевдоніми Біг Бой Крудап
Лейбл Ace, Checker, Groove, RCA Victor, Fire, Trumpet, Delmark
CMNS: Файли у Вікісховищі

А́ртур Ві́льям «Біг-Бой» Кру́дап (англ. Arthur William "Big Boy" Crudup), 24 серпня 1905, Форест, Міссісіпі, США — 28 березня 1974, Нассавадокс, Вірджинія, США) — американський блюзовий співак, гітарист і автор пісень. Окрім блюзів, він відомий як автор таких всесвітньо відомих пісень, как «That's All Right» (1946), «My Baby Left Me» і «So Glad You're Mine», які виконували Елвіс Преслі і десятки інших музикантів.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 24 серпня 1905 року в Форесті, штат Міссісіпі. Деякий час він жив і працював сезонним робітником в штатах Півдня і Середнього Заходу США, а в 1926 році разом з сім'єю повернувся в Міссісіпі. Він співав пісні в жанрі госпел, а пізніше почав кар'єру блюзового співака в районі міста Кларксдейл. У 1939 році Крудап у складі госпел-квартету The Harmonizing Four відвідав Чикаго, а потім вирішив залишився там, щоб почати сольну кар'єру, проте ледве зводив кінці з кінцями, заробляючи на життя як вуличний музикант. На вулиці Крудапа випадково помітив музичний продюсер Лестер Мелроуз. Він познайомив Крудапа з блюзовим музикантом Тампою Редом, а також допоміг йому підписати контракт з компанією звукозапису Bluebird Records, дочірнім лейблом RCA Records.

Крудап співпрацював з RCA в кінці 1940-х років, а також Ace, Checker і Trumpet на початку 1950-х років. Гастролював по всій країні, зокрема, разом з Сонні Бой Вільямсоном II і Елмором Джеймсом (близько 1948) виступав у негритянських клубах Півдня. Крудап також записувався під псевдонімами Елмер Джонс і Лі Персі Крудап. На Півдні особливою популярністю користувалися такі його пісні, як «Mean Old 'Frisco Blues», «Who's Been Foolin' You» і «That's All Right».

У 1950-х роках Крудап, незадоволений гонорарами, перестав записувати пісні. Його останній запис в Чикаго відбувся в 1951 році, а в 1952—1954 роках він записувався для лейблу Victor Records на радіостанції WGST в Атланті, штат Джорджія. У 1962 році Крудап повернувся до гастролей і запису пісень для лейблу Fire (Mean Ol' Frisco). Крудапа іноді стали називати «батьком рок-н-ролу», проте він сприйняв цей титул з деяким збентеженням.

Оскільки його гонорари були невеликі, Крудапу довелося підробляти різноробом. Він повернувся в Міссісіпі, де зайнявся бутлегерством, а згодом переїхав до Вірджинії, де працював музикантом і робітником. У середині 1960-х років Крудап знову зайнявся бутлегерством і працював найманим працівником, головним чином на фермах штату Вірджинія, де він жив зі своєю родиною, у тому числі з трьома синами і декількома братами і сестрами. У 1967 році записав для Delmark альбом Look on Yonder's Wall (1968). Потім у 1967—69 роках записав також на Delmark Crudup's Mood, який вийшов близько 1971 року. На початку 1970-х років місцеві активісти Селія Сантьяго і Маргарет Картер допомагали Крудапу в його спробах домогтися справедливих гонорарів, однак без значного успіху.

У 1970 році Крудап з'їздив до Великої Британії, де з місцевими музикантами записав альбом Roebuck Man. На своєму останньому концерті він виступив разом з Бонні Рейтт.

Помер 28 березня 1974 року від серцевого нападу, викликаного проблемами із серцево-судинною системою і цукровим діабетом, у лікарні Нассавадокса, округ Нортгемптон, Вірджинія. Похований на кладовищі Бетел в Френктауні, округ Нортгемптон, Вірджинія.

Родина[ред. | ред. код]

Його сини Джеймс, Джонас і Джордж створили власний гурт у Флориді і записувалися як the Crudup Brothers. Його племінник, Роберт Ерл «Літтл Джуніор» Крудап, також виступав у 1980-х роках в Окленді, Каліфорнія[1].

Визнання і пам'ять[ред. | ред. код]

Вказівник «Міссісіпської стежки блюзу» у Форесті, Міссісіпі, де народився Крудап

1994 року ім'я музиканта посмертно внесено до Зали слави блюзу (в категорії «Виконавці»). У Форесті, у рідному місті Крудапа, був встановлений знак «Міссісіпської стежки блюзу»[1].

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбоми[ред. | ред. код]

Сингли[ред. | ред. код]

  • «So Glad You're Mine»/«Ethel Mae» (RCA Victor, 1946)
  • «Crudup's After Hours»/«That's All Right» (RCA Victor, 1946)
  • «Anytime Is The Right Time»/«My Baby Left Me» (RCA Victor, 1951)
  • «Worried About You Baby»/«Late In The Evening» (RCA Victor, 1952)
  • «My Wife And Woman»/«The War Is Over» (RCA Victor, 1954)
  • «Rock Me, Mama»/«Mean Ole Frisco» (Fire, 1962)
  • «Dig Myself A Hole»/«Katie Mae» (Fire, 1962)

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Arthur Crudup - Forest (англ.). Mississippi Blues Trail. Процитовано 18 грудня 2023.