CODAG

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комбіновані морські
енергетичні установки

CODOG
CODAG
CODLAG
CODLOD
CODLAD
CODAD
CODOD
COSAG
COGOG
COGAG
COGAS
CONAS
IEP

CODAG (англ. (Combined Diesel and Gasl, Комбіновані дизель та газ) - тип комбінованої морської енергетичної установки, яка складається з одного або декількох дизельних двигунів та Газової турбіни. Коробка передач дозволяє як окрему, так і спільну роботу дизельного двигуна та газової турбіни на гребний вал.

Дизельний двигун використовується для економічного руху на крейсерській швидкості, а турбіна разом з дизелем - для прискорення та руху з максимальною швидкістю. Це пов'язане з тим, що робота газової турбіни найбільш ефективна з точки зору використання палива на максимальній потужності.

Дана схема використовується лише на військових кораблях та суднах спеціального призначення.

Варіанти схеми[ред. | ред. код]

Турбіна та газ на окремих валах[ред. | ред. код]

У цьому варіанті газова турбіна ти дизельний двигун працюють на окремі вали / гвинти. Такий варіант спрощує трансмісію, але має певні недоліки

  • треба більше гвинтів, при цьому вони є менші та менш ефективні
  • непрацюючі гвинти можуть створювати турбулентність.

CODAG WARP[ред. | ред. код]

CODAG WARP - (CODAG Water jet And Refined Propeller, CODAG з водометним рушієм та покращеним пропелером) - була запропонована фірмою Blohm + Voss для кораблів типу МЕКО. У цій схемі дизельні двигуни (один з них або два разом), подібно до системи CODAD, працюють на гребні вали і обертають гребні гвинти, а турбіна приводить у рух водометний рушій. Сопло водометного рушія знаходиться далі до корми і при непрацюючій газовій турбіні не створює перешкод гвинтам.

CODAG + електрика[ред. | ред. код]

У цьому варіанті дизельні двигуни та газова турбіна працюють на окремі електрогенератори, а вали обертаються за допомогою електродвигунів.

Посилання[ред. | ред. код]