Chip ’n Dale Rescue Rangers

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Disney’s Chip ’n Dale Rescue Rangers
Розробник Японія (1870-1999) Capcom
Видавець Японія (1870-1999) Capcom
Жанр(и) Платформер
Платформа NES, PlayChoice-10[en][1]
Дата випуску
Режим гри однокористувацька гра, кооперативна
Творці
Продюсер Tokuro Fujiwarad
Ігродизайнер(и) Йосіхіса Кісімото
Художник(и) Кейдзі Інафуне
Композитор(и) Девід Уайз
Технічні деталі
Носій Картридж, объ'єм 2 мегабіта
Наступна гра Chip 'n Dale Rescue Rangers 2

«Disney’s Chip ’n Dale Rescue Rangers» (яп. チップとデールの大作戦, Тіпу то Де:ру но Даісакусен, Місія Чіпа і Дейла) — відеогра за мотивами мультсеріалу «Чіп і Дейл спішать на допомогу», випущена Capcom для ігрової приставки NES в 1990 році, 8 червня в США і Японии, а 12 грудня в Європі.

Сюжет і геймплей[ред. | ред. код]

Чіп або Дейл (або обидва відразу в режимі спільної гри двох гравців), рятувальники - бурундуки , починають рятувальну операцію, мета якої - знайти загублене кошеня, і в ході пошуків виявляють себе залученими в інтригу, підготовлену котом Толстопузом. Намагаючись повернути викрадену ним Гайку, Чіп і Дейл руйнують його плани.

Гра виконана в жанрі платформер з боковим (на деяких рівнях вертикальним) скроллінгом. Основною зброєю бурундуків є предмети, розподілені по ігрових рівнях: ящики, яблука, гайки, колоди і бомби. Ящики можуть містити в собі різні бонуси, також їх можна використовувати як укриття (але, на відміну від гайок, вони ламаються при першому ж вдалому кидку в противника). Під час гри удвох бурундучки можуть переносити один одного (зазвичай ця можливість використовується, щоб один гравець міг закинути другого в секретне або важкодоступне місце).

Вороги в грі різноманітні, кожен рівень характеризується своїм набором супротивників. Зустрічаються персонажі з мультсеріалу як в ролі лиходіїв (механічні собаки, інопланетяни, здатні змінювати вигляд і т. д.), так і в ролі неігрових персонажів (Роккі допомагає подолати стіни на бонусних рівнях, Вжик виконує роль охоронця, нейтралізуючи всіх супротивників, які перебувають на екрані). Гравцям також необхідно уникати різних перешкод і пасток, таких як електричні розряди, гідравлічні преси, канцелярські кнопки і т.д.

В кінці більшості рівнів гравця очікує бій з проміжним босом, в фіналі гри відбудеться поєдинок з самим Толстопузом .

Сиквели[ред. | ред. код]

В 1993 році Capcom випустила продовження гри — Chip 'n Dale: Rescue Rangers 2. Сіквел істотно відрізнявся поліпшеною графікою і дизайном рівнів і персонажів, при цьому геймплей зазнав вельми незначних змін.

Оцінка і критика[ред. | ред. код]

Костянтин Говорун з «Країни ігор» в ретроспективному огляді помітив, що гра кардинально відрізняється від багатьох «наслідувань» серії ігор Super Mario Bros. , і назвав її класикою жанру з достатком «оригінальних знахідок», яка «ідеально передає атмосферу мультсеріалу»[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Rescue Rangers - Disney's Chip 'n Dale - Videogame by Capcom. Killer List of Videogames (англ.). www.arcade-museum.com. Архів оригіналу за 2 серпня 2017. Процитовано 15 січня 2019.
  2. Steve; Ed; Martin; Sushi-X. Review Crew: Chip 'n Dale: Rescue Rangers : [англ.] // Electronic Gaming Monthly. — Ziff Davis Media, 1990. — № 12 (July). — С. 12.
  3. Chip 'n Dale: Rescue Rangers : [англ.] // Nintendo Power. — Nintendo of America, July–August 1990. — № 14. — С. 26.
  4. Julian Rignall, Radion Automatic. Rescue Rangers - Nintendo Entertainment System - Mean Machines review : [арх. 20 травня 2019] : [англ.] // Mean Machines. — EMAP, 1992. — № 17 (February). — С. 52–54.
  5. Chip 'n' Dale : [англ.] // Total!. — Future Publishing, 1992. — № 04 (April). — С. 26–27.
  6. Константин Говорун. Ретро-эмуляторы: Chip 'n Dale: Rescue Rangers : [рос.] // «Страна игр» : журнал. — Gameland Publishing, 2003. — № 14 (143) (июль). — С. 90. — ISSN 7157-1000.

Публікації[ред. | ред. код]

  • Энциклопедия лучших игр для Dendy, выпуск второй. — ISBN 5-93603-065-2. (рос.)