Clostridium tetani

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Clostridium tetani
C. tetani та її спори
C. tetani та її спори
Біологічна класифікація
Домен: Бактерії (Bacteria)
Тип: Firmicutes
Клас: Clostridia
Ряд: Clostridiales
Родина: Clostridiaceae
Рід: Clostridium
Вид: Clostridium tetani
Clostridium tetani
(Flugge 1886) Bergey et al. 1923
Посилання
Вікісховище: Clostridium tetani
Віківиди: Clostridium tetani
EOL: 1004359
ITIS: 960769
NCBI: 1513

Clostridium tetani — грам-позитивна облігатно анаеробна бактерія роду Clostridium, що утворює ендоспори, збудник правця. Вперше описана в 1884 році німецьким медиком Артуром Ніколаєром (Arthur Nicolaier), виділена в чисту культуру в 1889 році японським бактеріологом Кітасато Сібасабуро (北里 柴三郎). Виробляє токсини, що належать до II групи патогенності.

Біологічні властивості[ред. | ред. код]

Морфологія[ред. | ред. код]

C. tetani — велика (3-12 × 0,3-0,6 мікрон), рухома за допомогою кількох джгутиків (перитрих) паличкоподібна бактерія. Утворює овальні ендоспори, що перевищують діаметр клітини в 2-3 рази, розташовані термінально (характерна морфологія типу «барабанних паличок»).

Культуральні властивості[ред. | ред. код]

C. tetani — хемоорганогетеротроф, облігантний анаероб. Для культивування на живильних середовищах необхідно забезпечувати анаеробні умови. На твердих живильних середовищах утворюють дрібні прозорі колонії з неправильними краями, що через деякий час отримують скляний блиск. У рідких живильних середовищах росте поволі, спостерігається слабке помутніння і легкий шар пилоподібного осаду на стінках пробірки. При уколі в товщу щільного живильного середовища утворює дрібні колонії, схожі на шматочки вати. Розріджує желатин з газоутворенням. Не ферментує вуглеводів.

Антигенні властивості[ред. | ред. код]

Володіє груповим специфічним О-антигеном і типоспецифічним Н-антигеном. За особливостями будови Н-антигена виділяють 10 сероварів C. tetani.

Патогенез[ред. | ред. код]

Характерні судоми, що спостерігаються при правці
Докладніше: Правець

C. tetani виробляє тетаноспазмін, що володіє нейротоксичними властивостями і тетанолізин, що володіє гемолітичними властивостями. Тетаноспазмін діє на периферичну нервову систему і викликає тонічні скорочення поперечносмугастої мускулатури. Тетанолізін викликає лізіс еритроцитів. Тетаноспазмін нейтралізується протиправцевою сироваткою, нестійкий при нагріванні, в лужному середовищі і під дією сонячних променів. Не всмоктується в травній системі, безпечний при пероральному прийомі. Збудник правця небезпечний для людей, тварин. Механізм передачі — контактний.

Посилання[ред. | ред. код]