Collinsium ciliosum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Collinsium ciliosum
Час існування: Кембрійський період
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Оніхофори (Onychophora)
Родина: Luolishaniidae
Рід: Collinsium
Вид: C. ciliosum
Collinsium ciliosum
Zhanga&Yang, 2015

Collinsium ciliosum — викопний вид оніхофор, що існував у кембрійському періоді. Рештки виду знайдені у відкладеннях формування Сяошіба у китайській провінції Юньнань. Вид є близьким родичем галюцигенії. Мешкав Collinsium ciliosum приблизно 508—505 млн років тому, тобто через кілька мільйонів років після закінчення Кембрійського вибуху.[1] До слова, галюцигенія також з'явилися в цей час, можливо, дещо раніше.

Назва[ред. | ред. код]

Тварина названа в честь палеонтолога Десмонда Коллінза, який був відкривачем галюцигенії. Видовий епітет ciliosum означає «волохатий».

Опис[ред. | ред. код]

Тіло хробака було досить м'яким і складалося із сегментів. У першому сегменті було шість пар кінцівок, покритих тонкими щетинками, які ймовірно використовувалися для фільтрування води і вилову дрібного зоопланктону. У кожному з дев'яти наступних сегментів розташовувалося по одній парі кінцівок, на кінчиках яких були особливі пазурі. Однак і вони, як вважають вчені, не були призначені для пересування по морському дну. Швидше за все останні пари ніжок і зокрема кігті служили для закріплення на будь-якій поверхні: каменях, водоростях.

Сидячий спосіб життя і м'яке тіло робили Collinsium ciliosum дуже легкою здобиччю для будь-якого хижака. Проте 72 гострих, міцних і досить великих колючок, що розташовані по всьому тілу, можливо, використовувались для захисту. На один сегмент тіла доводилося мінімум 5 шипів. Це один з найдавніших відомих випадків застосування захисної броні в еволюції.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zimmer, Carl (2 липня 2015). The Cambrian Explosion’s Strange-Looking Poster Child. New York Times. Архів оригіналу за 19 листопада 2017. Процитовано 2 липня 2015. {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |4= (довідка)
  2. Yanga, Jie; Ortega-Hernández, Javier; Gerber, Sylvain; Butterfield, Nicholas J.; Hou, Jin-bo; Lan, Tian; Zhang, Xi-guang (29 червня 2015). A superarmored lobopodian from the Cambrian of China and early disparity in the evolution of Onychophora. PNAS. online. doi:10.1073/pnas.1505596112.