Colobognatha

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Colobognatha

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Багатоніжки (Myriapoda)
Клас: Двопарноногі (Diplopoda)
Підклас: Chilognatha
Інфраклас: Helminthomorpha

підтерклас Colobognatha
Brandt, 1834

Ряди

Platydesmida
Polyzoniida
Siphonocryptida
Siphonophorida

Посилання
EOL: 4239239
ITIS: 154422
Fossilworks: 304632

Colobognatha — підтерклас багатоніжок класу двопарноногих (Diplopoda). Містить чотири ряди: Platydesmida, Polyzoniida, Siphonocryptida та Siphonophorida.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Колобогнати об'єднані декількома загальними рисами (синапоморфіями). У самців є дві пари простих гонопод, схожих на ноги, які складаються із задньої пари ніг 7-го сегмента тіла та передньої пари ніг 8-го сегмента. Вони мають трубчасті захисні залози, які відкриваються з боків тіла, і не мають пальпоподібних структур на їхніх гнатохіляріях. Інші ознаки колобогнатів, але не виключно, включають виразно вузьку голову, відсутність органів Темешварі та не більше двох пар оцелій.[2][3]

Поширення[ред. | ред. код]

Ці багатоніжки трапляються на всіх континентах, крім Антарктиди. У Північній Азії вони перетинають Полярне коло. На південь вони простягаються до півдня Чилі, південноафриканського Західного Кейпу та новозеландських островів Окленд. Це єдині представники з інфракласу Helminthomorpha, знайдені на південноатлантичному острові Святої Єлени. Вони не виявлені на Близькому Сході, Аравійському півострові, більшій частині Африки, майже у всій Центральній Азії, більшій частині Канади, в Аргентині та Уругваї.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Shear, W. (2011). Class Diplopoda de Blainville in Gervais, 1844. In: Zhang, Z.-Q. (Ed.) Animal biodiversity: An outline of higher-level classification and survey of taxonomic richness (PDF). Zootaxa. 3148: 159—164.
  2. Millipede Body Organization. Milli-PEET: The class Diplopoda. The Field Museum, Chicago. Архів оригіналу за 31 жовтня 2013. Процитовано 18 березня 2014.
  3. Putative apomorphies of millipede clades (PDF). Milli-PEET: Millipede Systematics. The Field Museum, Chicago, IL. 26 вересня 2006. Архів оригіналу (PDF) за 26 грудня 2015. Процитовано 7 липня 2022.