Crataegus douglasii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus douglasii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Вид:
C. douglasii
Біноміальна назва
Crataegus douglasii
Lindl., 1835

Crataegus douglasiiвид квіткових рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це кущ 40–80 дм заввишки. 1-річні гілочки від темно-коричневого до темно-червоного забарвлення, ± блискучі молодими, старші від сірого до темно-сірого, часто мають коричневий або коричнево-коричневий колір на сході; колючки на гілочках прямі або злегка загнуті, молоді темно-коричневі, (1.5)2–3.5 см. Листки: ніжки листків 0.7–1.5 см, запушені молодими, злегка залозисті; листові пластини зазвичай еліптичних до широко еліптичних чи субромбічних, 4–7 см, частки по 2–4 на кожній стороні, верхівки часток від субтупих до гострих, краї гостро пилчасті, нижні поверхні зазвичай голі за винятком жилок, верх густо коротко притиснуто запушений. Суцвіття 10–25-квіткові. Квітки 10–15 мм у діаметрі; гіпантій голий; чашолистки широко трикутні, 3–4 мм; тичинок 10; пиляки рожеві. Яблука бордові й зазвичай восково сизі молодими, матово-чорні зрілі, зазвичай еліпсоїдні, 6–8 мм у діаметрі, голі. 2n = 68. Період цвітіння: травень і червень; період плодоношення: вересень і жовтень[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Зростає у північній і західній частині США (Каліфорнія, Айдахо, Мічиган, Міннесота, Монтана, Північна Дакота, Невада, Орегон, Південна Дакота, Штат Вашингтон, Вісконсин, Вайомінг) і в південній частині Канади (Альберта, Британська Колумбія, Онтаріо, Квебек, Саскачеван)[1][2].

Населяє чагарники, старі поля, паркани, узлісся; на висотах 50–1600 метрів[1].

Використання[ред. | ред. код]

Плоди вживають сирими чи приготованими. Їх можна використовувати для приготування пирогів, консервів тощо, а також можна висушити для подальшого використання. М'якуш солодкий і соковитий[3].

Настій пагонів використовували для лікування діареї у дітей. Настій кори використовували для лікування діареї та дизентерії. Настій заболоні, кори та коренів використовували як ліки для шлунка. Колючки використовувалися для лікування артриту. Плоди і квіти мають гіпотензивну дію, а також діють як прямий і м’який тонізуючий засіб для серця. Вони особливо показані при лікуванні слабкого серця в поєднанні з високим кров’яним тиском. Для досягнення ефективності необхідно тривале застосування. Зазвичай його використовують у вигляді чаю або настоянки[3].

Рослину можна вирощувати як живопліт. Деревина дрібнозерниста, важка, тверда і жорстка. Використовується для ручок інструментів тощо[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Crataegus douglasii. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 29 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021. (англ.)
  2. Crataegus douglasii. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 29 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021. (англ.)
  3. а б в Crataegus douglasii. Useful Temperate Plants. Архів оригіналу за 29 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021. (англ.)