Crataegus holmesiana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus holmesiana
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Секція: Crataegus sect. Coccineae
Серія: Crataegus ser. Coccineae
Вид:
C. holmesiana
Біноміальна назва
Crataegus holmesiana
Ashe, 1900

Crataegus holmesianaвид квіткових рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

ілюстрація

Це дерево чи кущ 40–70(100) дм заввишки. Нові гілочки від зеленуватих до червонуватих, голі чи запушені; колючки на гілочках вигнуті, часто тонкі, 3–6 см. Листки: ніжки листків 30–35% від довжини пластини, від ± голих до густо волосистих, часто рідко залозисті; листові пластини ± вузько яйцеподібні, 6–9 см, основа клиноподібна чи ± округла, верхівки часток загострені, краї пилчасті або 2-пилчасті, верхня поверхня густо шершаво-запушена молодою. Квітки: гіпантій зазвичай запушений; чашолистки 5–8(10) мм; пиляки від рожевих до рожево-пурпурних, іноді малинового кольору. Яблука від яскраво-червоного до темно-червоного, від еліпсоїдних до широко грушоподібних, 12–14 мм у діаметрі, зазвичай голі. 2n = 34, 51. Період цвітіння: травень; період плодоношення: вересень і жовтень[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Зростає на північному сході США (Коннектикут, Іллінойс, Массачусетс, Мен, Мічиган, Міннесота, Нью-Гемпшир, Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Огайо, Пенсильванія, Род-Айленд, Вермонт, Вісконсин, Західна Вірджинія) й сході Канади (Онтаріо, Острів Принца Едуарда, Квебек)[1][2].

Населяє узлісся, старі пасовища, паркани; на висотах 10–300 метрів[1].

Використання[ред. | ред. код]

Плоди вживають сирими чи приготованими. Чудовий десертний фрукт, має кислий, але солодкий смак, соковитий, але з борошнистою консистенцією. Деякі форми мають плоди з неприємним смаком. Плоди також можна використовувати для приготування пирогів, консервів тощо, а також їх можна висушити для подальшого використання[3].

Хоча конкретних згадок про цей вид не було помічено, плоди і квіти багатьох глоду добре відомі в трав’яній народній медицині як серцевий тонізуючий засіб, і сучасні дослідження підтвердили це використання[3].

Деревина роду Crataegus, як правило, має хорошу якість, хоча вона часто занадто мала, щоб мати велику цінність[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Crataegus holmesiana. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021. (англ.)
  2. Crataegus holmesiana. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021. (англ.)
  3. а б в Crataegus holmesiana. Useful Temperate Plants. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021. (англ.)