Devario malabaricus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Даніо малабарський

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Підродина: Danioninae
Рід: Devario
Вид: Devario malabaricus
Devario malabaricus
(Jerdon, 1849)
Синоніми
Danio malabaricus

Perilampus aurolineatus
Perilampus canarensis
Perilampus ceylonensis
Perilampus malabaricus
Perilampus mysoricus

Посилання
Вікісховище: Devario malabaricus
Віківиди: Devario malabaricus
EOL: 1012458
ITIS: 688997
МСОП: 169602
NCBI: 46780

Даніо малабарський (Devario malabaricus) — субтропічна прісноводна риба роду Devario родини коропових. Один з найбільших видів у цьому роді. Популярна акваріумна риба.

Вперше даний вид описаний у 1849 році. Латинська назва виду походить від назви колишнього адміністративного району Британської Індії — району Малабар, тепер штат Мадрас, який збігається з природним ареалом даного виду.

Ззовні дуже схожий на Devario aequipinnatus (гігантський даніо), від якого відрізняється більш глибоким тілом, різною кількістю лусок вздовж бічної лінії, променів непарних плавців, деякими елементами забарвлення.

Поширення[ред. | ред. код]

Зустрічається на території західної та південної Індії та острові Шрі-Ланка. Віддає перевагу стрімким струмкам та річкам з кам'янистим дном, мінімальною кількістю водних рослин та чистою, насиченою киснем водою. Оскільки рівень вод може сильно змінюватись протягом року, то окремі популяції можуть виживати у залишкових ставках протягом сухого сезону.

Опис риби[ред. | ред. код]

Завдовжки до 12  см, в акваріумі рідко перевищує 9 см. Самиці мають більш округле черевце, менш інтенсивне забарвлення та трішки більші за розміром ніж самці.

Живиться даніо в основному комахами (як водними, так і тими, що впали у воду) та їх личинками.

Розмноження[ред. | ред. код]

Риб досягає статевої зрілості в 9—12 місяців. Ікрометання може тривати до 24-х годин. У природі нерест відбувається в мілкій воді після сильних дощів серед зарослів рослин. Самиця відкладає близько 200 світло-оранжевих ікринок. Інкубаційний період триває від 24 то 36 годин у залежності від температури води. Мальки починають плавати на п'ятий день і харчуються спочатку інфузоріями, а потім — зоопланктоном.

В акваріумі[ред. | ред. код]

Зграйка даніо в акваріумі

Малабарський даніо зграйна, активна і миролюбна рибка. Утримувати їх варто у кількості від 5-6 осіб. У зграї рибка більш спокійна та інтенсивніше забарвлена. Може доставляти незручності повільним та неповоротким рибам, тому утримувати їх все-таки бажано з подібними за розміром активними рибками. В акваріумі повинне бути вільне місце для плавання та необхідно забезпечити рух води (імітувати течію річки). Акваріум може бути не дуже глибоким. Його краще закрити кришкою, оскільки рибки можуть вистрибувати з води. Даніо тримаються зазвичай у верхньому шарі води. Невибагливі до їжі, у раціоні мають бути присутні тваринні корми.

Рекомендовані параметри води при утримуванні в акваріумі:

Посилання[ред. | ред. код]