Elephas celebensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Elephas celebensis
Час існування: пізній пліоцен—ранній плейстоцен
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Відділ: Двобічно-симетричні (Bilateria)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Хребетні (Vertebrata)
Інфратип: Щелепні (Gnathostomata)
Надклас: Чотириногі (Tetrapoda)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хоботні (Proboscidea)
Родина: Слонові (Elephantidae)
Рід: Азійські слони Elephas
Вид: E. celebensis
Elephas celebensis
Hooijer, 1949

Elephas celebensis або Карликовий слон Сулавесі — вимерлий вид азійського слона. Він містить два види: S. indonesicus з Яви та S. celebensis з Сулавесі. Його спорідненість з іншими слонами не визначена.

Опис[ред. | ред. код]

Карликовий слон Сулавесі (Stegoloxodon celebensis або Elephas celebensis) мав близько половини розміру Archidiskodon (= Mammuthus) planifrons, з яким спочатку пов'язував Dirk Albert Hooijer його рештки у 1949 році[1]. Найочевиднішою відмінністю від останнього є наявність функціональних нижніх бивнів. Проте це вважалося педоморфною ознакою, до того часу як Vincent Maglio, виступив з твердженням що це є окремий вид[2].

Походження і таксономія[ред. | ред. код]

Збереження функціональних нижніх бивнів, не може вважатися тільки педоморфною ознакою. Це також може бути збереженням примітивних ознак, на кшталт африканських родів Primelephas та Stegotetrabelodon, і, можливо, ранніх форм Mammuthus planifrons. Наприкінці 1980-х і початку 1990-х років індонезійсько-голландська команда розкопала більше матеріалу, в тому числі досить повний череп. На базі цих досліджень Ван ден Берг у 1999 році у своїй дисертації ставить питання про належність Карликового слона Сулавесі до Elephas та його спорідненість з Elephas indonesicus, приуроченого до того ж геологічного періоду. У 2008 Георгій Марков і Haruo Saegusa запропонували ототожнити терміни "Elephas" зі Stegoloxodon[3].

Ареал[ред. | ред. код]

Рід Stegoloxodon обмежується островами Ява і Сулавесі. Точне співвідношення між двома ендемічними видами незрозуміле, тому що вид з Яви відомий тільки одним моляром.

Скам'янілості карликового слона Сулавесі знайдені у формуванні Walanea, приурочені до пізнього пліоцену—початку плейстоцену.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hooijer, D.A .(1949). Pleistocene Vertebrates from Celebes. IV. - Archidiskodon celebensis nov spec. [Архівовано 2 листопада 2013 у Wayback Machine.] Zoologische Mededelingen, Museum Leiden 30: 205–226.
  2. Maglio, V.J. (1973). Origin and evolution of the Elephantidae. Transactions of the American Philosophical Society Philadelphia Volume 63. American Philosophical Society, Philadelphia. Pp. 149
  3. Markov, G.N. and Saegusa, H., 2008. On the validity of Stegoloxodon Kretzoi, 1950 (Mammalia: Proboscidea). Zootaxa 1861: 55-56.