Еотрицератопс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Eotriceratops)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еотріцератопс
Час існування: Пізня крейда
(68-67,6 млн років тому)

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Підряд: Цераподи (Cerapoda)
Інфраряд: Цератопси (Ceratopsia)
Родина: Цератопсиди (Ceratopsidae)
Підродина: Хасмозаврові (Chasmosaurinae)
Рід: Eotriceratops
Wu et al., 2007
Вид: Eotriceratops xerinsularis
Wu et al., 2007
Синоніми
* Ojoceratops fowleri? Sullivan & Lucas, 2010
Посилання
Вікісховище: Eotriceratops
EOL: 4531640
Fossilworks: 109480

Еотріцератопс (Eotriceratops) — рід птахотазових динозаврів родини Цератопсиди (Ceratopsidae). Включає лише один вид Eotriceratops xerinsularis, відомий за своїми неповними викопними рештками.

Назва[ред. | ред. код]

Назву роду Eotriceratops перекладають як "ранній трицератопс". Названий так за його схожість з трицератопсом та через ранній вік існування.

Видова назва лат. xerinsularis означає "сухий острів". Вид названий на честь національного парку Dry Island Buffalo Jump Provincial Park, у якому знайшли рештки динозавра.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Порівняння розмірів Eotriceratops (зелений), Triceratops (блакитний) і людини


Вид описаний по неповному скелету, що був знайдений у відкладеннях сланців формування Каньйон Підкови у провінції Альберта в Канаді. Динозавр існував у кінці крейди (67,6 млн років тому). Відомий череп 3 м завдовжки, отже загальна довжина має бути близько 9 м.[2] Також описано кілька шийних і спинних хребців та ребер. Вид мав невеликий ріг на носі і два великих надбрівних роги. Він дуже схожий на трицератопса, але відрізняється деякими особливостями кісток черепа, зокрема незвично вираженою виличною кісткою і надзвичайно подовженою, сплощеною і тонкою кісткою epoccipitals (кістка обличчя).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wu, X-C.; Brinkman, D.B.; Eberth, D.A.; Braman, D.R. (2007). A new ceratopsid dinosaur (Ornithischia) from the uppermost Horseshoe Canyon Formation (upper Maastrichtian), Alberta, Canada. Canadian Journal of Earth Science. 44 (9): 1243—1265. doi:10.1139/E07-011.
  2. Holtz, Thomas R. Jr. (2008). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages. Random House. с. 52, updated appendix. ISBN 0-375-82419-7.