Таязура-подорожник каліфорнійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Geococcyx californianus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таязура-подорожник каліфорнійська

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Зозулеподібні (Cuculiformes)
Родина: Зозулеві (Cuculidae)
Рід: Таязура-подорожник (Cuculus)
Вид: Таязура-подорожник каліфорнійська
Geococcyx californianus
(Рене Прімевер Лессон, 1829)
Range of G. californianus
Range of G. californianus
Посилання
Вікісховище: Geococcyx californianus
ITIS: 177836
МСОП: 22684458
NCBI: 8947
Fossilworks: 368474

Таязура-подорожник каліфорнійська[2] (Geococcyx californianus) — північноамериканський птах з родини зозулевих (Cuculidae). Мешкає в пустелях і напівпустелях на півдні і південному заході США та півночі Мексики.

Опис[ред. | ред. код]

Дорослі таязури-подорожники досягають довжини від 51 до 61 см, включаючи хвіст. У них довгий, злегка вигнутий донизу дзьоб. Голова, чуб, спина і довгий хвіст мають темно-коричневе забарвлення із світлими вкрапленнями. Шия і живіт також світлі. Дуже довгі ноги і довгий хвіст.

Це чудовий бігун. Птах може розвивати швидкість до 42 км/год. У цьому йому допомагає і спеціальне розташування пальців ніг, так як обидва зовнішніх пальця розташовані назад, а обидва внутрішніх — вперед. Птах має короткі крила, тому літає дуже погано і може втриматися в повітрі лише кілька секунд.

Цей вид розвинув незвичайний енергоощадний спосіб проводити холодні ночі в пустелі. У цей час доби температура тіла падає, і пташка впадає у своєрідну нерухому сплячку. На її спині є непокриті пір'ям темні ділянки шкіри. Вранці вона розпускає своє пір'я і виставляє ці ділянки шкіри на сонце, завдяки чому температура тіла швидко повертається до нормального рівня.

Живлення[ред. | ред. код]

Більшість часу проводить на землі і полює на гадюк, ящірок, комах, гризунів та невеликих птахів. Вона досить швидка, щоб вбивати навіть невеликих гадюк, яких вона хапає дзьобом за хвіст і б'є головою об землю як батогом. Здобич вона заковтує повністю. Свою англійську назву Road Runner (дорожній бігун) ця пташка отримала за те, що мала звичку бігати за поштовими каретами і хапати невеликих тварин, потривожених їх колесами.

Розмноження[ред. | ред. код]

Протягом усього року веде моногамний спосіб життя. На відміну від більшості представників родини зозулевих, вона не підкладає свої яйця в чужі гнізда. Своє компактне гніздо, в яке відкладається від чотирьох до дев'яти яєць, вони будують на підвищенні, наприклад на кактусах чи кущах. За пташенятами доглядають обоє батьків.

У культурі[ред. | ред. код]

Цей птах став прототипом для персонажа Дорожній бігун (англ. Road runner) в мультиплікаційному серіалі компанії Warner Brothers «Хитрий койот і Дорожній бігун», в якому койот безуспішно намагається зловити Дорожнього бігуна (таязуру-подорожника каліфорнійську).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2012). Geococcyx californianus: інформація на сайті МСОП (версія 2013.2) (англ.) 26 листопада 2013
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]