Graphiurus kelleni

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Graphiurus kelleni
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Вовчкові (Gliridae)
Рід: Graphiurus
Вид:
G. kelleni
Біноміальна назва
Graphiurus kelleni
(Reuvens, 1890)
Синоніми
  • Graphiurus olga (Thomas, 1925)
  • Graphiurus parvus (True, 1893)

Graphiurus kelleni — вид гризунів родини Gliridae. Він походить з тропічної Африки, де його ареал простягається від Гамбії та Сенегалу до Кенії та Танзанії. Його природні місця проживання — субтропічні або тропічні сухі ліси, вологі або сухі савани.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тулуба становить від 75 до 150 мм, а хвіст — від 50 до 110 мм. Верхня частина тіла сіра, коричнева або темно-коричнева, низ блідий, а голова має великі вуха та темну маску навколо очей[2].

Поширення й середовище проживання[ред. | ред. код]

Соня Келлена є рідною для тропічної західної, центральної та східної Африки на південь від пустелі Сахара (Ангола, Бенін, Буркіна-Фасо, Камерун, Демократична Республіка Конго, Ефіопія, Гамбія, Гана, Кенія, Малаві, Малі, Мозамбік, Нігер, Нігерія, Сенегал, Сомалі, Південний Судан, Судан, Танзанія, Того, Уганда, Замбія та Зімбабве). Graphiurus kelleni займає ряд середовищ існування, включаючи сухі ліси, а також вологі та сухі савани[1].

Екологія[ред. | ред. код]

Соня Келлена — активна тварина, яка ширяє по деревах і кидається на свою живу здобич, до якої входять комахи та інші безхребетні, дрібні хребетні, пташині яйця та падло. Раціон Graphiurus kelleni також включає насіння та фрукти. Соня Келлена веде нічний спосіб життя і будує гніздо, куди ховається вдень[2]. За винятком короткого періоду розмноження, це переважно одиночна тварина. Вона видає кілька пронизливих голосів, включаючи попереджувальні сигнали та сигнали зв’язку, але про його поведінку мало що відомо[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Schlitter, D.; Grubb, P. (2015). Graphiurus kelleni. Процитовано 19.11.2016.
  2. а б Jonathan Kingdon (2015). The Kingdon Field Guide to African Mammals (вид. Second). Bloomsbury Publishing. с. 248. ISBN 978-1-4729-2531-2.
  3. Jonathan Kingdon; David Happold; Thomas Butynski; Michael Hoffmann; Meredith Happold; Jan Kalina (2013). Mammals of Africa. A&C Black. с. 104. ISBN 978-1-4081-8996-2.