HMS Prince Albert (1864)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Принс Альберт»
HMS Prince Albert
Служба
Тип/клас Корабель берегової оборони
Держава прапора Велика Британія Велика Британія
Належність
Корабельня Samuda Brothers
Закладено 22 квітня 1862 року
Спущено на воду 23 травня 1864 року
Введено в експлуатацію 23 лютого 1865 року
Виведений зі складу флоту зданий на злам у 1889 році
Ідентифікація
Параметри
Тоннаж 3 687 тонн
Довжина 73,0 м
Ширина 14,66 м
Осадка 5,72 м
Бронювання Пояс: 86-110 мм
Башти: 130-250 мм
Палуба: 19-30 мм
Технічні дані
Рухова установка 1 парова машина
Потужність 2 130 к.с.
Швидкість 11,26 вузлів
Екіпаж 201 чоловік
Озброєння
Артилерія 4 × 229-мм гармати «RML 9-inch»

«Принс Альберт» (англ. HMS Prince Albert) був сконструйований і побудований як корабель берегової оборони з невеликою осадкою і був першим британським військовим кораблем, основне озброєння якого розміщувалося у баштах. Корабель був названий на честь принца Альберта, покійного чоловіка королеви Вікторії. На її бажання «Принс Альберт» залишався в "активному" списку до 1899 року, загалом 33 роки, давно втративши будь-яку військову цінність.

Конструкція[ред. | ред. код]

Рада адміралтейства, приймаючи рішення про будову та розміри цього корабля, зіткнулася з суперечливими вимогами до стабільності, броні, потужності гармати, оснащення, швидкості та дальності. Капітан Каупер Коулс, давній прихильник встановлення озброєння у башти, підготував пропозицію в 1859 році, яка, хоч і не прийнята повністю, лягла в основу конструкторської концепції «ПринсА Альберта».

Надводний борт мав 2,1 метр для забезпечення адекватної стабільності, розмішуючи озброєння на рівні, принаймні того ж рівня, що і в сучасних йому батарейних броненосцях. Озброєння розміщувалося в чотирьох броньованих баштах, кожна з яких містила по одній важкій гарматі, усі - по центральній лінії корабля. Ці гармати були найважчими та найпотужнішими на той час - 230 міліметрова (9 дюймова) дульнозарядна нарізна. Відсутність підвишень на носі і кормі та баку обмежувала активність корабля в штормову погоду, але давала можливість стріляти з передньої та задньої башт по курсу та проти курсу корабля відповідно.

На відміну від башт у сучасних йому американських моніторах, башти британського броненосця оберталися вручну. Вісімнадцять чоловік могли повернути башту на 360 ° за хвилину.

Історія служби[ред. | ред. код]

«Принс Альберт» був зарахований до складу флоту у Портсмуті і майже одразу був знятий з активної служби для випробувань і переробок, які тривали до 1867 року. Після цього корабель перевели в перший дивізіон резерву Девонпорта. Він увійшов до складу ескадри особливої служби, сформованої у серпні 1878 року для захисту узбережжя Британії, після чого залишався у запасі. Його виводили з резерву для участі у Ювілейному параді флоту 1887 році та морських маневрах у 1889 році. «Принс Альберт» перевели до резерву кораблін у 1898 році.

Список літератури[ред. | ред. код]