Hierocrypt-3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hierocrypt-3
Розробники корпорація Toshiba
Уперше оприлюднений 2000 р.
Раундів 6,5
Тип SP-мережа

Hierocrypt-3 - симетричний блочний криптоалгоритм, створеним компанією Toshiba в 2000 році. Шифр був учасником конкурсу NESSIE, але не потрапив до числа рекомендованих. Алгоритм є одним з рекомендованих CRYPTREC для застосування в державних установах Японії.

Шифр Hierocrypt-3 є розвитком алгоритму Hierocrypt-L1, але має параметри, ідентичні учасникам AES - розмір блоку 128 біт і довжину ключа від 128 до 256 біт. Число раундів у Hierocrypt-3 - 6.5, 7.5 або 8.5 залежно від довжини ключа.

Алгоритм має структуру підстановочно-перестановочної мережі. Кожен раунд являє собою паралельне застосування трансформації, званої XS-BOX, за якою слідує лінійна операція дифузії. Фінальний півранд замінює дифузію простим забілюванням. XS-BOX, використовувана обома алгоритмами - це підстановочно-перестановочна мережа, яка складається з операції додавання по модулю 2 з підключем, запитом до таблиці підстановки (S-BOX), лінійної дифузії, вторинного складання з підключем і вторинного запиту до таблиці підстановки. Операція дифузії використовує дві MDS матриці, тут застосована проста таблиця заміни розміром 8x8 біт. Ключовий розклад застосовує двійкові розширення квадратного кореня деяких невеликих цілих чисел - констант, обраних авторами.

Безпека[ред. | ред. код]

Немає інформації про будь-який аналіз повної редакції шифру, але деякі уразливості були знайдені в ключовому розкладі Hierocrypt, лінійні залежності між головним ключем і підключами. Також є інформація про успішний інтегральний криптоаналіз спрощених редакцій Hierocrypt c невеликим числом раундів. Атаки, більш ефективні ніж повний перебір, були знайдені для 3.5 раундів шифру.

Посилання[ред. | ред. код]

  • P. Barreto, V. Rijmen, J. Nakahara Jr., B. Preneel, J. Vandewalle, H.Y. Kim (April 2001). Improved SQUARE attacks against reduced-round HIEROCRYPT. 8th International Workshop on Fast Software Encryption (FSE 2001). Yokohama, Japan: Springer-Verlag. с. 165—173. Архів оригіналу (PDF/PostScript) за 17 жовтня 2007. Процитовано 8 лютого 2007.