Hypselorhachis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Hypselorhachis
Період існування: середній тріас
Голотип
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Клада: Pseudosuchia
Клада: Paracrocodylomorpha
Надродина: Poposauroidea
Родина: Ctenosauriscidae
Рід: Hypselorhachis
Butler et al., 2009
Види
Вікісховище: Hypselorhachis

Hypselorhachisрід вимерлих рептилій, можливо, споріднених з Ctenosauriscus. Він жив під час тріасового періоду. Наразі він відомий лише з одного хребця, знайденого в середньому тріасі Манда в Танзанії. Хребець зберігся в досить хорошому стані, оскільки, хоча високий нервовий хребет відколовся в кількох місцях, він не зламаний, попри те, що він досить тонкий, товщиною лише близько 20 мм у поперечному напрямку.

Типовим видом є H. mirabilis, згаданий, але ніколи повністю не описаний англійським палеонтологом Аланом Дж. Чарігом. Hypselorhachis був віднесений до Ctenosauriscidae, групи парусних архозаврів, у 1988 році[1]. Він був офіційно описаний Річардом Дж. Батлером і його співробітниками в 2009 році[2]. Назва означає «чудовий високий хребет», від латинського «mirabilis» «чудовий» і грецького «ὑπσελος», «високий» і «ῥαχις» «хребет».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Carroll, R.L. (1988). Vertebrate Paleontology and Evolution. W.H. Freeman and Company
  2. Butler, R.J.; Barrett, P.M.; Abel, R.L.; Gower, D.J. (2009). A Possible Ctenosauriscid Archosaur from the Middle Triassic Manda Beds of Tanzania. Journal of Vertebrate Paleontology. 29 (4): 1022—1031. doi:10.1671/039.029.0404. S2CID 86267617.