Jushatyria

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Jushatyria
Період існування: середній тріас, 247–242 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Клада: Архозаври (Archosauria)
Рід: Jushatyria
Sennikov, 1985
Типовий вид
Jushatyria vjushkovi
Sennikov, 1985

Jushatyria (юшатирія[1]) — вимерлий рід архозаврів. Скам'янілості були знайдені в місцевості Колтаєво III, район Кумертау поблизу Уральських гір в європейській Росії з Букобайського горизонту. Місце знаходження належить до ладинського ярусу середнього тріасу. Було описано додатковий матеріал з місцевості на березі річки Бердянка, яку раніше приписували рауісухідоподібному архозавру. Однак цей матеріал відрізнявся від оригінальних зразків, оскільки в ньому були відсутні щілиноподібні передньоглазні отвори, що супроводжують передньоглазничну ямку[2]. Несбітт (2009) і Гауер і Сенніков (2000) припустили, що весь матеріал, який зараз згадується про юшатирію, швидше за все, не представляє єдиного таксону[3]. Отже, юшатирія відома лише з її голотипу PIN 2867/5, неповної лівої верхньої щелепи. Оскільки верхня щелепа пошкоджена, багато символів "Rauisuchia" не вдалося перевірити. Jushatyria було повторно віднесено до індетермінантних архозаврів на підставі наявності анторбітальної ямки на бічній поверхні верхньої щелепи[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Kalandadze, N. N., and Sennikov, A. G. (1985). Novyye reptilii iz Srednego triasia Yuzhnogo Priural'ya. Paleontologicheskii Zhurnal 1985:77–84.
  3. Gower, D. J. and Sennikov, A. G. (2000). Early Archosaurs from Russia In: Benton, M. J., Kurochkin, E. N., Shishkin, M. A. and Unwin, D. M., eds., The Age of Dinosaurs in Russia and Mongolia. Cambridge, Cambridge University Press; pp. 140–159.
  4. Sterling J. Nesbitt (2009). The early evolution of archosaurs: Relationships and the origin of major clades. Columbia University (Open Access Dissertation): 1—632.