MAC-10

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ingram MAC-10)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пістолет-кулемет Ingram MAC-10

Пістолет-кулемет Ingram MAC-10
Тип Пістолет-кулемет
Походження США США
Історія використання
На озброєнні з 1970
Оператори США США
Війни Війна у В'єтнамі
Історія виробництва
Розроблено 1964
Виготовлення 1970
Виготовлена
кількість
1 700 000
Варіанти MAC-11
Характеристики
Вага 2,84 кг
Довжина 269
Довжина ствола 146 мм

Набій .45 ACP 9×19 мм Парабелум
Калібр 11,43 мм або 9 мм
Дія Вільний затвор
Темп вогню 900—1100 постр/хв.
Дульна швидкість 275 м/с
Дальність вогню
Ефективна 25 м
Система живлення коробчастий магазин на 30 або 32 набоїв,

MAC-10 у Вікісховищі

MAC-10 (англ. Military Armament Corporation Model 10 , офіційно як M10) — компактний пістолет-кулемет, розроблений Ґордоном Б. Інґрамом (англ. Gordon B. Ingram) в 1964 році.

Система[ред. | ред. код]

Автоматика працює за рахунок вільного затвора. Затвор при стрільбі здебільшого набігає на ствол, що значно зменшує довжину зброї. Канал ствола при пострілі замикається підпружиненим затвором. Ударно-спусковий механізм дозволяє ведення автоматичного та одиночного вогню. Перекладач вогню розташований з лівого боку зброї, трохи далі отвору спусковий скоби. Запобіжник розташований над спусковий скобою, перед спусковим гачком. Рукоятка зведення затвора, що знаходиться зверху ствольної коробки, також може виконувати роль запобіжника. Для постановки зброї на запобіжник потрібно повернути рукоятку зведення затвора навколо поздовжньої осі. При цьому рукоятка перекриває лінію прицілювання, сигналізуючи про включений запобіжник. На стволі є різьблення для кріплення швидкознімного глушника. MAC-11 відрізняється від MAC-10 лише застосовуваним набоєм. Плечовий упор виконаний з товстого дроту і засувається в ствольну коробку. Приціл діоптричний, нерегульований.

Характеристики та застосування[ред. | ред. код]

Основна ідея, закладена в конструкцію — максимальна простота та дешевизна. Але мала довжина ствола, висока скорострільність, низька маса зброї і набій .45 ACP, що має більший імпульс віддачі (як для пістолетного набою), роблять стрільбу дуже неточною. Зброя має дуже великий розкид — при стрільбі на 25 метрів попадання в ціль на практиці малоймовірно. Як наслідок, MAC-10 зараз не використовується військовими — навіть низька ціна і невеликі розміри не роблять його привабливою зброєю.

Країни-оператори[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Brassey's Infantry Weapons of the World, 1950—1975, J.I.H Owen (1975), p. 45
  2. Diez, Octavio (2000). Armament and Technology. Lema Publications, S.L

Посилання[ред. | ред. код]